Društvo

Kreće izrada integralnog turističkog proizvoda juga Srbije

Okrugli sto na temu stvaranja platforme za razvoj integralnog turističkog proizvoda južne i istočne Srbije održan je danas na Prirodno-matematičkom fakultetu u Nišu.

Ovaj skup predstavljao je prvu aktivnost u okviru Sporazuma o saradnji Prirodno-matematičkog fakulteta i Turističke organizacije grada Niša, potpisanog prošlog meseca uz podršku Nišavskog upravnog okruga.

Sporazum je potpisan u cilju povezivanja nauke i prakse radi razvoja turizma u Nišu i okolini kroz kreiranje integralnog turističkog proizvoda južne i istočne Srbije.

Danka Milojković, v.d. direktora TON-a rekla je da su se predstavnici turističkih organizacija, udruženja, planinarskih društava, institucija, hotelijeri i ugostitelji okupili u Nišu kako bi svojim predlozima uticali na kreiranje jedinstvenog turističkog proizvoda južne i istočne Srbije sa kojim ćemo se svi ponositi, koji će se pojaviti na tržištu Srbije i privući nove turiste.

Foto: B. Lj.

„Mi sada možemo samo da nagoveštavamo koji su to turistički proizvodi koji će biti atraktivni, a da ne bi nagoveštavali idemo u saradnju sa Prirodno-matematičkim fakultetom. . PMF će kao istraživačka i naučna institucija doprineti izradi studije o integralnom turističkom proizvodu. Iz studije ćemo saznati koji su to turistički proizvodi, jer oni zahtevaju dosta preduslova, i infrastrukturu i zgradnju kapaciteta ljudskih resursa. Da bi turista koji dođe iz nekog daljeg kraja mogao da u potpunosti uživa u Nišu i u turističkoj ponudi grada i okoline mora da tačno zna hotele, sadržaje, mesta gde može da kupi suvenire “, izjavila je Milojković.

Ona je kazala da je to za sada dobro organizovano u Nišu, ali kada su u pitanju destinacije poput Stare planine, đavolje varoši i Caričinog grada, turisti moraju da se snalaze i da sami pronađu način kako da dođu do tih mesta.

Načelnica Nišavskog upravnog okruga Dragana Sotirovski kazala je na skupu da je Nišavski okrug prepoznao da je turizam jedan od važnih potencijala našeg kraja i da zahvaljujući turizmu možemo da razvijemo pet okruga na jugu Srbije.

Foto: B. Lj.

„Okupili smo se da bi čuli koji su to turistički potencijali. Da čujemo ljude koji rade u turizmu šta sve možemo da uključimo u takozvani integrisani turistički proizvod i na koji način možemo da postavimo osnovu jednoj vrlo ozbiljnoj turističkoj regiji istočne i južne Srbije. PMF je tu da nam pomogne da postavimo naučnu bazu i da zajedno sa svim turističkim poslanicima krenemo vrlo krupnim koracima napred, s obzirom da je Srbija već prepoznatljiva na turističkoj mapi sveta“, izjavila je Sotirovski.

Prema njenim rečima, veliki plus za ovaj kraj južno od Beograda predstavlja to što imamo aerodrom u Nišu sa preko 400.000 putnika i što sa aerodroma u Kraljevu kreće linija ka Beču.

Foto: B. Lj.

Dekan Prirodno-matematičkog fakulteta Perica Vasiljević izjavio je da turistički proizvod po kome bi ovaj deo Srbije bio prepoznatljiv mogu da budu razne stvari na teritoriji Niša i okoline.

Pre svega, dodao je Vasiljević, to mogu da budu istorijski lokaliteti i priroda kojom je ovaj deo Srbije veoma bogat.

On je rekao da Prirodno-matematički fakultet, pošto ima stručni kadar na Departmanu za geografiju, može da da smernice kako može da se razvija turistička ponuda ovog dela Srbije.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com