Društvo

Krdo sa 1.000 krava i konja na Suvoj planini već dva dana bez kapi vode

Krdo sa 800 krava i 200 konja koje se nalazi na ispaši na Suvoj planini od pre dva dana je bez vode jer je Rakoš, jedini izvor vode na delu planine gde se krdo nalazi potpuno presušio.

Nikola Manojlović iz sela Mali Krčimir u opštini Gadžin Han rekao je da su krave i konji po ovoj paklenoj vrućini već drugi dan bez kapi vode.

„Životinje su veoma uznemirene i na izmaku snage. Jedna krava je sinoć uginula od žeđi. Pronašli su je kako leži pored izvora“, izjavio je Manojlović, čije se krave takođe nalaze na ispaši na Suvoj planini.

On je rekao da su vlasnici krava i konja u proteklih mesec dana vozili vodu do Rakoša kamionom cisternom koju im je dala Direkcija za izgradnju Gadžinog Hana, ali se taj kamion pokvario i ne mogu da ga poprave jer je veoma star.

Foto: Niške Vesti / B.Lj.

„Pokušavali smo proteklih dana da nađemo pomoć, zvali opštine u ovom kraju, ali niko nam za sada ne pomaže. Zaista smo očajni, ne znamo kako da pomognemo krdu, a moramo što pre. Uginuće životinje bez vode po ovoj paklenoj vrućini“, istakao je Manojlović.

Rakoš je i proteklih leta presušivao, ali su stočarima priskakali u pomoć opština Gadžin Han i Ministarstvo poljoprivrede.

Ministarstvo poljoprivrede je pre tri godine plaćalo Vojsci Srbije prevoz vode cisternama i sve dok kiša nije pala dnevno su cisternama šest do 10 puta dovozili po 3.500 litara vode.

Te godine najavaljeno je da će Ministarstvo poljoprivrede pomoći stočarima da apliciraju državnu pomoć za kopanje bunara na Rakošu, čime bi problem bio trajno rešen, ali ništa od toga nije bilo.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

7 Komentara

  1. Nikola, brate, nikog nije briga da radi svoj posao ili da pomogne, na nasem Jugu, ako nema fajde. Surovo, al takvi smo. Jadne zivotinje!

    1. Јадне животиње и јадне нам мајке! Какви смо то људи?А министарства и општинари, испада да су испод нивоа стоке, опрости ми Боже..

  2. ne mogu da verujem da se ovo dogadja…kakvi smo ljudi vidi se kako se odnosimo prema drugim ljudima ali i životinjama…pa nije valjda da nigde ne može da se nadje ta jedna cisterna…

  3. Jesam za to da se pomogne životinjama, ali sam gotovo 100% siguran da je istovetna situacija bila prošle godine pa i ranije. Vojska na kraju intervenisala. Da li je nužno i neizbežno da se životinje šalju na sampas? Možda je to imalo smisla pre 50 godina kada Rakoš leti nije presušivao, ali danas to znači da unapred šaljemo životinje u nevolju. Ako se to već radi svesno i namerno, imaju li prava da kukaju za pomoć?

  4. Zovite 018193 tražite Sektor za vanredne situacije u Nišu koji je najbliži Gadzinom Hanu i trazite da posalju cisterne vode.
    Zvala sam. Rukovodilac je preko nenadleznog lica obecao pre sat vremena da ce se javiti, ali nije.
    Važan je pritisak javnosti. Sto vise poziva

  5. Jedna kraća kosta 1000 evra.Kopanje bunara kosta 2000 evra.Pa neka prodaju 2 krave i iskopaju bunar.

  6. Problem je u samim vlasnicima koji za te životinje dobijaju subvencije.Znajući da su nenormalne vrućine svako od njih bi trebalo da grla kamionom prevezu kući i premoste nedostatak vode a ne okrivljujući i tražiti pomoć od drugih.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com