Virus KoronaZdravlje

Kovid laboratorije prestaju da rade zbog nedostatka reagenasa

U kovid ambulantama u Nišu od sutra, 6. decembra, prestaće da rade kovid laboratorije zbog nestašice reagenasa i sanitetskog materijala, izjavio je za Politiku direktor te zdravstvene ustanove Milorad Jerkan.

Prema njegovim rečima, u petak su u laboratorijama radjene analize samo za najhitnije i najkritičnije pacijente, i to korišćenjem poslednjih rezervi.

Jerkan je kazao da su još 28. septembra uputili zvaničan zahtev za obezbedjivanje reagenasa i sanitetskog materijala.

Zahtev su, istakao je, ponovili 16. novembra, jer odgovora iz RFZO-a nije bilo iako je u kovid ambulantama prosečno bilo čak izmedju 2.300 i 2.750 pacijenata dnevno.

On je kazao da je 26. novembra, s obzirom da se iz RFZO-a i dalje niko nije oglašavao, održana hitna, vanredna sednica Upravnog odbora Doma zdravlja, na kojoj je zaključeno da se ta ustanova nalazi pred kolapsom i odlučeno je da se bez odlaganja uputi još jedan dopis Fondu zdravstva.

“Od filijale RFZO-a u Nišu dobili smo 2. decembra odgovor u kojem se navodi “da našoj ustanovi neće biti uplaćena dodatna sredstva za nabavku sanitetskog materijala jer su sva predvidjena sredstva za ove namene za 2021. godinu utrošena”, naglasio je Jerkan.

Jerkan je kazao da je Dom zdravlja, posle odgovora RFZO-a, uputio 3. decembra dopis premijerki Srbije Ani Brnabić i ministru zdravlja dr Zlatiboru Lončaru molbu i zahtev da intervenišu i pomognu, kako ne bi došlo do katastrofalnih posledica.

U medjuvremenu su, rekao je, laboratorije prešle na minimum rada.

“Mi uopšte ne znamo koji su razlozi ovakvog neshvatljivog odnosa prema našoj ustanovi, da li je u pitanju pogrešno planiranje sredstava za zdravstvo u ovoj godini ili je reč o lošoj proceni situacije zaduženih u fondu za finansiranje rada ustanova primarnog zdravstva”, naglasio je Jerkan.

Kako je kazao, Dom zdravlja je od izbijanja epidemije do kraja prošle godine pružio 1,74 miliona laboratorijskih usluga, a za prvih deset meseci ove godine obavljeno je oko dva miliona laboratorijskih usluga, jer je u kovid ambulantama bilo više pacijenata.

“Pitamo se da li je moguće da niko ne reaguje na alarmantno stanje u Domu zdravlja u Nišu, koje se veoma brzo može pretvoriti u pravu katastrofu. Zbog ovakvog odnosa ugrožava se zdravlje gradjana i cele nacije”, izjavio je Jerkan.

On je podsetio da je Dom zdravlja u Nišu najveća ustanova zdravstvene zaštite u Srbiji, koja je po broju pregleda od izbijanja epidemije kovida na nivou Beograda, iako glavni grad ima šest više puta stanovnika od Niša.

U zvaničnom odgovoru koji je Politika dobila od RFZO-a, navedeno je da su za niški Dom zdravlja opredeljena 67,2 miliona dinara za laboratorijske i sanitarne usluge, a neophodno je u ovom trenutku još 18,6 miliona za reagense i sanitetski materijal.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

4 Komentara

  1. A kada se uzimaju pare za dnevnice, za slikanje vikendom,za bonuse na platu svima i punjenje dzepova, za autobuse za Beograd i hranu za to se ima a za zdravlje ljudi se nema?Zasto doticni koji daje preko 100.000din bonusa sebi i bliznjima nije taj novac usmerio na reagense?Kada su se krvne slike radile na 3 dana onda je sve super a sad kad nema za osnovno onda kukanje.Gledaj svoje dvoriste prvo.Smena pod hitno!

    1. Laboratorija u domu zdravlja Branko Bjegovic nije radila ni za vreme vikenda zbog dezinfekcije. Tako da nije od 6. nego vec od 4.!

  2. Napada RFZO po nalogu naravno, a da je bolje planirao i trošio sigurno do ovoga ne bi došlo. Klasična zamena teza. Dajte prostor nekom mladjem i sposobnijem, čovek je odavno stekao uslove za penziju.

  3. Došlo vreme da i ti odeš i ona tvoja sto se stalno slika sa tobom, dosta ste vestacki pravili atmosferu ustanove od znacaja, ne moze nista na silu, ne moze. Koliko mobing trpe zaposleni, ne interesuje te. Gotovo ne prozivaj nikog jer si trosio pare na silu, vreme je za tvoju smenu! ✊

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com