Obrazovanje

Kostić: Probni prijemni nam je orjentir gde se deca trenutno nalaze sa radom

Završen je prvi test na probnom završnom ispitu u svim osnovnim školama u Srbiji. Testovi iz srpskog i kombinovani učenici osmog razreda rade sutra.

Probni test male mature iz matematike održan je danas, dok će osmaci sutra davati odgovore na pitanja iz maternjeg jezika i rešavati kombinovani test. Osnovcima je za rešavanje zadataka bilo na raspolaganju dva sata vremena.  Testovi sadrže po 20 zadataka. Probni završni ispit polagalo je oko 64.200 đaka iz čitave Srbije.

Direktorka Osnove škole “Vožd Karađorđe”, Milena Kostić kazala je Niškim Vestima da je probni ispit klasična simulacija završenog ispita u svakom segmentu, osim u delu skeniranja testova i pregleda testova. Taj sistem će biti na samom završnom testu, a prvi put je uveden prošle godine.

“Nismo im davali omotnice, sad će da provežbaju samo kako se to radi sa nalepnicom, njihovim identifikacionim brojem, a dežurni nastavnici su im detaljnije objasnili šta da rade.  Ovaj probni prijemni nam je orjentir gde se deca trenutno nalaze sa radom, znanjem, ali i šta na dalje treba ispravljati”, objašnjava direktorka.

Dikretorka ističe da je đacima savetovala da ne prepisuju jedni od drugih, jer se proba svakako ne ocenjuje. Škola “Vožd Karađorđe” svake godine organizuje pripremnu nastavu koja po zakonu počinje od drugog polugođa.

“Kako bi učenici ostvarili dobre rezultate, radimo na tome čitave godine – zato nas dobri rezultati i ne iznenađuju mnogo. Na samu pripremu uglavnom dolaze oni đaci oni i od kojih se očekuje da postugnu dobre rezultate, dok oni kojima je neophoda pripremna nastava, ne dođu”, završava Kostić.

Ove godine u učionici može biti maksimalno 15 učenika i jedan dežurni nastavnik i potrebno je da se poštuje razmak od dva metra između maturanata.

U subotu 26. marta osmaci polažu srpski i kombinovani test.

Završni ispit učenici osmog razreda će polagati 27, 28. i 29. juna.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com