MerošinaRegion

Kostadinovac – selo u Dobriču koje je ime dobilo verovatno po nekom naseljeniku

Ime je dobilo po nekom naseljeniku, verovatno najpoznatijem, izvesnom Kosti ili Kostadinu, a prvi put se pominje u nekim spisima 1778. godine.

 

Kostadinovac je bio i ostao pretežno stočarsko i ratarsko selo, u poslednje vreme dominira voćarstvo. Nekada je u selu bilo kovača, potkivača, kolara i stolara, ali su vremenom otišli u zaborav.

Kostadinovac je do 1967. godine imao, na mestu na kom se danas nalazi seosko groblje. Danas deca iz sela školu pohađaju delom u Jugbogdanovcu, a nekolicina učenika nižih razreda ide u školu u donjoj Rasovači.

Po popisu iz 1874. godine Kostadinovac je imao 16 kuća i svrstavao se u red manjih naselja. Danas u selu živi oko 320 stanovnika, a atar sela se prostire na 324 hektara površine, na kom se pretežno gaji oblačinska višnja, dok se seljani ratarstvom i povrtarstvom bave proizvodnjom koja zadovoljava samo sopstvene potrebe domaćinstva.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Uz dužno poštovanje i zahvalnost za članak o rodnom i voljenom Kostadinovcu…
    Kostadinovac je jedno od starijih sela u opštini i jedno od malobrojnih koje postoji jos iz srednjeg veka, što svedoče popisi iz tog vremena, do duše kao Kostovac, to je publikovano u nekoliko istorijografskih spisa i knjiga. Verovatno je da je ime dobilo po stradalnicima bitke koja se dogodila u vreme sv. Stefana Decanskog na području Dobriča, Srbi su bugare tu zaustavili, proterali i konačno ih porazili kod Velbuzda, sto je takodje potvrđeno spisima iz tog vremena. U Selu postoji veoma staro Crkviste koje Bog zna, daje pun značaj imena “Kostovac”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com