Zdravlje

Koronavirus – bez panike, ali uz oprez i ozbiljnost!

Na sednici Saveta za zdravlje Grada Niša, pored usvajanja izveštaja za 2019. godinu, bilo je reči i o aktuelnoj situaciji u vezi sa koronavirusom.

Nema opravdanja i razloga za paniku, ali ima za oprez i ozbiljnost, kaže epidemiolog prof. dr Branislav Tiodorović.

 

Prof. dr Bratislav Tiodorović; Foto: I.M.

“Ovog trenutka je sve pod kontrolom, imamo potpuni uvid šta se dešava na aerodromu u Nišu, na graničnim prelazima. Saradnja zdravstvene službe sa predstavnicima MUP-a i sanitarnom graničnom inspekcijom je veoma dobra, a informacije koje se vide i čuju odgovaraju dešavanjima jer svakog trenutka građani mogu da imaju uvid u situaciju, a cilj je da se preko medija obaveste građani koji su postupci i šta treba da rade”, kaže Tiodorović.

Na jugu je do sada bilo 39 građana koji su podvrgnuti kontroli, ali ni kod jednog nije potvrđeno prisustvo koronavirusa. Savet građanima je da ne idu bolesni na posao, školu ili vrtić i da izbegavaju gužve. Ruke treba prati često, a po povratku u dom potrebno je još i presvući odeću, a takođe treba izbegavati dodirivanje očiju, nosa i usta. Tiodorović kaže da maska nije obavezna.

“Nije vam maska neophodna, ona predstavlja neku vrstu zaštite, a ne treba se plašiti što maski trenutno nema dovoljno. U toku je isporuka, naša dva proizvođača su dobila zadatak da proizvedu dovoljno maski”, rekao je Tiodorović.

Foto: I.M.

Spremne su ekipe epidemiologa, infektologa i imunologa, kao i prostori za karantin. Na Infektivnoj klinici u Nišu za eventualni prvi “talas” ima dovoljno mesta.

“Spremno je odeljenje gde ima mesta za prvih nekoliko desetina obolelih i to je isti kapacitet koji je služio u vreme pandemije. Infektolozi mogu, po potrebi, da isprazne određena odeljenja za dodatni broj pacijenata. To ne očekujemo, ali moramo biti spremni”, kaže Tiodorović.

Ovo je period kada je prisutna miksovana infekcija – vladaju respiratorne infekcije, grip je u toku i verovatno će se povećati broj obolelih, a moramo biti spremni i za koronavirus. Važno je da, ukoliko ne moramo, odložimo putovanja u zemlje u kojima ima obolelih i to dok se situacija ne stabilizuje.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com