Virus KoronaZdravlje

KORONA U NIŠU: Novi klinički centar se priprema za kovid pacijente

U starom delu KC Niš, hospitalizovano je ukupno 207 pacijenata, od toga 94 sa potvrđenim prisustvom virusa COVID-19. Na bolničkom lečenju je 12 dece, njih 6 je sa potvrđenom COVID- 19 dijagnozom. Jedna osoba je preminula. Trenutno u tri objekta KC Niš koji koristimo imamo 66 slobodnih mesta, kazao je profesor dr Vladan Ćosić. Prema njegovim rečima 41 posto hospitalizovanih pacijenata je iz Niša. Zbog sve manjeg broja slobodnih mesta u starom KC razmatrano je nekoliko opcija koje bi bile najbolje za pacijente.

Vranjska bolnica ima 129 pacijenata, 93 pozitivna na COVID-19, Leskovačka 87 hospitalizovanih pacijenata od toga su 33 sa kovid dijagnozom i bolnica u Surdulici ima 53 pacijenta od toga 42 pozitivna na COVID.

„Ukupno je u jučerašnjem a i ovih sana bilo oko 25 do 30 prijema, juče smo imali 31 prijem u KC Niš. Situacija je od juče znatno povoljnija kada se radi o testiranju PSR tako da smo juče uzorkovali negde oko 100 pacijenata, 70 pacijenata i 26 zdravstvenih radnika. Danas je uzorkovano još novih 80 osoba za koje očekujemo rezultate“, kazao je Ćosić.

On se istovremeno zahvalio Institutu za veterinu koji je lekarima izašao u susret i prihvatio da ponovo na dnevnom nivou radi do 200 analiza isključivo za KC uz Institut za javno zdravlje.

„Među zdravstvenim radnicima trenutno je zaraženo 18 kolega, a do sada imamo 132 izlečenih“, kazao je Ćosić.

Foto: V.P.

Prema njegovim rečima pripreme za otvaranje Novog KC za kovid pacijente su počele.

„Usaglasili smo se da je potrebno da se otvori Novi klinički centar, bar za sada, tako da smo preuzeli početne aktivnosti još u petak. Napravili smo neku vrstu rezervnog plana za sve klinike koje treba da se sele iz Novog dela kao i hirurški program. Imamo sastanak i sa Vojnom bolnicom sa kojom cemo sarađivati. Već sutra ili prekosutra, zavisi od epidemiološke situacije, prijem pacijenata i u Novi KC“, kazao je Ćosić.

Dodao je da neće ceo Novi KC biti pretvoren u kovid bolnicu.

„Ostaće deo Urgentnog centra koji će biti „zelen“ i gde će se primati svi pacijenti, ostaće operativne sale, oko 90 kreveta u različitim oblicima intenzivne nege za sve nekovid pacijente. I u starom delu hirurgije ostaće kreveti za oporavak ovih pacijenata. Nadamo se da ovu izuzetno kompleksnu situaciju uspešno rešimo jer je ovo veliki izazov za Klinički centar“, objasnio je Ćosić.

O situaciji u Dečijoj kovid blnici i na dečijim klinikama govorila je profesor dr Anđelka Slavković, rukovodilac kovid bolnice i direktor Dečije infektivne klinike.

„U dečijoj kovid bolnici nalazi se 12 dece od kojih su 6 sa kovid dijagnozom. Među pratiocima dece nalaze 9 majke od kojih su 3 pozitivne. Petoro dece je iz Niša, a 7 je regiona. Najmlađe dete ima godinu i po dana i dolazi iz Leskovca, a najstariji je dečko od 17 godina iz Vranja. Pored Leskovca i Vranja imamo i decu iz Trstenika, Doljevca, Zajačara i gotovo iz celog regona“, kazala je dr Anđelka Slavković.

Ona je dodala da su sva deca u stabilnom stanju.

„Najveći priliv dece imali smo tokom vikenda kada smo primili 5 dece, a juče jedno. Deca imaju nešto blaže simptome. Nema teško obolele dece. Obično leže tri do pet dana nakon čega odlaze kući u samoizolaciju“, kazala je Slavković i dodala: „Nakon prvog testa radi se drugi test posle 14 dana i to je, praktično, završetak lečenja“.


Trijaža pacijenata ide preko Klinike za infektivne bolesti gde se određuju i pacijenti koji su za tesiranje a koji ne.

„Nakon pregleda na Klinici pacijente upućujemo kući ili ih hospitalizujemo“, kazao je profesor dr Miodrag Vrbić. „Sada imamo veliki broj pacijenata, ili potencijalnih pacijenata koji se javljaju samo radi testiranja. Testiranje se provodi u kontekstu same kliničke slike pacijenata i odlučujemo da li je potrebno testiranje ili ne.Testiraju se osobe koje imaju kliničku smptomatologiju, odnosno ako ima tegobe koje odgovaraju simptomima COVID-19“, rekao je Vrbić.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

2 Komentara

  1. Zasto dirati novi klinicki centar a bivsa bolnica u Knez Selu stoji prazna.Vise bi ulaganja trebalo da se osposobi bilo koja druga covid bolnica nego li jedna dobra generalka i da se primaju pacijenti.S obzirom da kazu da su uslovi losi pa zar su dve klinike tu mogle godinama da funkcionisu ne moze privremeno covid bolnica.

  2. Rasulo je u KC Nis…moj rodjak testiran 25.06 i to nakon napravljenog haosa posto niko nije hteo da ga testira iako je imao 7 dana temperaturu. Dali mu Hemomicin i kazu upala grla. Uz sve muke testiran 25.06.20 god a rezultat mu niko nije javio. Nije imao gde da pozove posto se niko ne javlja ni na jedan broj. Preko jednog doktora putem JMBG dodjemo do rezultata 03.07.20god i naravno pozitivan, a uz rezultat pise da je gotov jos 26.06.20god, dan nakon testiranja. Opste rasulo je, organizacija cista 0, testiraju samo pred smrt. Odgovorno tvrdim da je ovo tacno i potrebno je nesto menjati, ako je nekom u interesu da zna pravo stanje. Hvala

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com