Virus Korona

Korona oštećuje sluh, dokazali niški lekari

Lekari ORL klinike u Nišu, prvi u svetu, sproveli su veliko istraživanje o uticaju korone na sluh. Rezultati su pokazali ono što se naslućivalo, korona oštećuje sluh. Studija je pokazala da oboljevanje od kovida-19 može dovesti od blagog do srednjeg pada sluha na visokim frekvencijama, rekao je direktor ORL klinike dr Dušan Milisavljević.

 

Ovo je  prva prospektivna studija ispitivanja sluha kod COVID19 pacijenata u svetu sprovedena u crvenoj zoni.

“Uneli smo audiometar i kovid bolnicu i ispitali smo oko 100 srednje teških i teških pacijenata. Naišli smo na prisustvo senzorineulnog oštećenja sluha kod skoro 50% ispitanih pacijenata. Najviše na 4.000 i 8.000 Hz Pretpostavljamo da je vezivanje virusa za hemoglobin smanjilo oksigenaciju eritrocita što posledično smanjuje transport kiseonika do slušnog živca i slušnih ćelija. Druga mogućnost nastanka oštećenja sluha je formiranje mikrotrombova u krvnim sudovima unutrašnjeg uva”, istakao je Milisavljević.

Direktor niške klinike kaže da je ova studija doprinos naše klinike i SRPSKOG ZDRAVSTVA sveukupnim naporima svetske medicine za bolje upoznavanja i tretiranja obolelih od COVID19.

“Evidentirali smo pacijente, pozivamo ih da dalje proveravaju sluh i pozivamo ih da uđemo u durugu fazu, odnosno da nađemo adekvatnu terapiju”, rekao je direktor ORL klinike.

Na osnovu ovih podataka, Milisavljević ukazuje da se kod pojedinih pacijenata sluh vraća kroz nekoliko nedelja, a kod nekih i nekoliko meseci. On je najavio da je u planu i druga faza ispitivanja potencijalnih terapijskih efekata kod gubitka sluha kod COVID19 pacijenata.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com