Ekonomija

Korona ostavila bez posla više od 200 turističkih radnika u Nišu

Bez posla u turističkim agencijama u Nišu ostalo je najmanje 200 ljudi, a između opcije da ne rade u turističkim agencijama i da rade bilo koji drugi posao, ljudi se u sve većem broju odlučuju se da rade druge poslove, izjavio je za rukovodilac turističke agencije “Just travel” Dejan Senćanski.

Između toga da ne radi ništa u svojoj agenciji i opcije da radi, Senćanski je izabrao ovu drugu opciju i sada vozi taksi u jednom niškom taksi udruženju.

 

“Nisam mogao da sebi dozvolim da se računi gomilaju i krenuo sam da taksiram. Moje koleginice iz agencije takođe su se zaposlile, jedna u kozemtičkom salonu, a druga u kol centru”, rekao je Senćanski koji je sada među najobrazovanijim taksistima ne samo u Nišu, već u našoj zemlji pošto je završio pravni fakultet i govori pet jezika.

On je kazao da još nije ođavio i zvanično ugasio svoju turističku agenciju, ali da će morati da se 15. novembra iseli iz lokala u kojem je godinama radio, jer nema para za plaćanje zakupa.

Senćanski je istakao da velika većina turističkih agencija u gradu već osam meseci nema apsolutno nikakve prihode.

“Turizam nije pogođen epidemijom korona virusa, turizam je uništen, „pušten niz vodu“. Očekivali smo finansijsku pomoć države i pomoć oko produžetka licenci do Nove godine, ali ništa od toga nije bilo“, rekao je Senćanski.

Prema njegovim rečima, odluka osiguravajućih kuća da zbog toga što su “nepouzdani”, ne izdaju polise organizatorima putovanja, kako bi mogli da obnove licence za rad, predstavlja „krunu“ problema.

„Nama sada traže bankarske garancije, a to znači da moramo 400.000 evra da damo u depozit. Mi nismo „rokfelerovi“ i taj novac nemamo“, izjavio je Senćanski.

Najnoviji podatak Ministarstva trgovine i turizma koji govore da je od izbijanja epidemije korona virusa do sada broj turističkih agencija u našoj zemlji povećan sa 395 na 415, Senćanski je ocenio kao „apsolutno netačan“.

Direktor turističke agencije “Euroturs” Milan Petković je rekao da je „teoretski moguće“ da je taj podatak tačan, ali da treba praviti razliku između organizatora putovanja i turističkih agencija posrednika koje prodaju tuđe aranžmane.

„Procedura registrovanja posrednika je jednostavna tako da se njihov broj možda i povećao. Što se tiče organizatora putovanja, njihov broj nikako nije mogao da bude povećan, jer niko nije izdavao polise osiguranja organizatorima putovanja, a one su neophodne za dobijanje licence za rad“, izjavio je Petković.

Polisu osiguranja, dodao je on, u proteklom periodu dobila je samo turistička agencija „Srbijašuma“.

„Mi smo u završnim pregovorima sa jednom osiguravajućom kućom za dobijanje polise osiguranja, ali se bojim da će mali broj agencija u Nišu dobiti polisu osiguranja i moraće da vrate licence za rad. Bez licence prestaju da budu organizatori putovanja“, izjavio je Petković.

Dodao je da, kako sada stvari stoje licencu će moći da obnovi svega 10 do 15 organizatora putovanja u Srbiji, dok će drugi morati da zatvore agencije ili da pređu na rad kao subagenti.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com