Kultura

Korneliju Kovaču uručena nagrada za životno delo

Kompozitoru, pijanisti i aranžeru Korneliju Kovaču danas je uručena nagrada za životno delo u sklopu gradske manifestacije Evergrin festivala na kome i sam nastupa.

Podsetimo, treći Evergrin festival održava se od 1. do 3. septembra na prostoru Barutane i na Letnjoj pozornici u Tvrđavi.

Kako je prilikom dodele u Gradskoj kući istakla gradska većnica, Adriana Anastasov, velika je čast uručiti nagradu kompozitoru Kovaču u njegovom gradu.

” Uz muziku Kornelija Kovača odrasle su generacije i generacije. Zaista, jedno ogromno muzičko stvaralaštvo”, rekla je Anastasov.

Laureat nagrade Kornelije Kovač je ovo priznanje primio od gradonačelnice Niša Dragane Sotirovski i zahvalio se niškom festivalu, ali i istakao da je srećan što mu je nagrada Evergrin festivala uručena u rodnom Nišu.

“Srećan sam što sam baš u Nišu, mom rodnom gradu gde sam od malih nogu upoznao divne ljude, pa do dana današnjeg.  Imao sam prilike da upoznam i odlične muzičare i kompozitore sa kojima sam sarađivao “, kazao je Kovač.

Dirigent Jovan Adamov, poznatiji kao dirigent dečje muzičke emisije “Muzički tobogan” zahvalio se Gradu što je organizovao festival i podržao ideju da dodeli nagradu njegovom saradniku, Bati Kovaču.

Jovan Adamov; Niske Vesti

Kornelije Kovač je rođen 1. januara 1942. godine u Nišu. Kornelije Bata Kovač postaje član Indeksa 1966. godine, i sa njima već sledeće godine svira na turneji po SSSR-u. Septembra 1968. godine Kornelije se preselio u Beograd gde je osnovao Korni grupu, koja je 1974. predstavljala SFR Jugoslaviju na Pesmi Evrovizije. Kornelije Kovač je pisao muziku za pozorište, filmove i televiziju. Njegove pesme su bile na mnogim albumima koji su bili izdavani u: Jugoslaviji, Španiji, Francuskoj, Americi, Švedskoj, Holandiji, Finskoj. Mnoge od njih su dostigle platinasti ili zlatni tiraž. Od 1979. godine, Kornelije Kovač je učestvovao u mnogim projektima u Španiji kao producent, kompozitor i aranžer.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Mnogo je bitno ko uručuje nagradu, jer Bata Kovač je Nišlija i zna sve gradske slabosti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com