Društvo

Korisnici parkirališta “Čair” od sada mogu da iznajme bicikl

Korisnici parkirališta “Čair” od danas će moći da, kada parkiraju svoje vozilo, iznajme i bicikl, koji će im omogućiti da se lakše kreću gradom. Direktorj JKP Parking servis Dejan Dimitrijević naveo je da je iznajmljivanje bicikala nastavak širenja ideje o podizanju svesti građana o očuvanju ekološkog sistema i štetnosti izduvnih gasova automobila po zdravlje građana.

“Trenutno ovde imamo 26 bicikala koje je preduzeće obezbedilo i korisnici mogu besplatno da ih dobiju prilikom parkiranja svog vozila na parkiralištu “Čair”. Imamo ideju da u narednom periodu, ukoliko se pokaže interesovanje, ponudu proširimo i dečijim biciklama”, rekao je Dimtrijević.

Vozači će moći da za jedan parkirani automobil, što za sat vremena iznosi 40 dinara, besplatno preuzmu dva bicikla. Potrebno je da su stariji od 18 godina, da znaju da upravljaju biciklom i da kod sebe imaju ličnu kartu.

Foto: P. V.

“Za sada je ideja da se promoviše taj parking rajd sistem, koji je zastupljen svuda u svetu. Definisan je tako, da se na parkiralištima postave bicikle koje se iznajmljuju korisnicima da ih mogu koristiti da odu do grada i završe neki posao, za rekreaciju ili da obiđu turistička mesta u gradu”, poručila je Marijana Radosavljević, rukovodilac Službe za eksploataciju i kontrolu parkirališta.

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović istakao je da bi ovaj projekat trebalo da doprinese smanjenju gužvi na ulicama.

Foto: P. V.

“Kako se projekat bude razvijao, koliku on bude imao podršku, tako će se on širiti. Kako na drugim lokacijama u gradu, tako i na periferiji. Što se tiče stvaranja uslova da u većoj meri možemo koristiti bicikle, ranijom izgradnjom Somborskog bulevara i Bulevara Medijana, sada Blevara Cara Konstantina koji gradimo prema Niškoj Banji imamo dosta kilometara gde se bicikle već mogu koristiti”, rekao je Bulatović.

Bulatović je dodao da će, najavljena izgradnja zaobilazne pruge oko Niša, stvoriti uslove zone, bulevare i ulice koje će imati podršku za bicikle.

Vreme preuzimanja bicikala na parkiralištu “Čair” je od 09,00 do 21,00 časova svakog dana u nedelji. Korisnici imaju pravo da bicikl koriste samo za vreme dok je vozilo na parkiralištu, a bicikli se, po pravilu vraćaju istog dana kada su i preuzeti, najkasnije do 21 čas.

Bicikli će moći da se koriste u periodu od 1. aprila do 1. novembra u toku godine. U zavisnosti od vremenskih uslova, taj period može biti i drugačiji.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com