Društvo

Korinđanje – običaj koji još uvek ima tradiciju kod nas

Da li znate šta je korinđanje? Nekada se nije mogao zamisliti Božić, a da deca pevanjem božićnih pesam ne čestitaju svojim komšijama Badnje veče, a za uzvrat su dobijali darove.  Nažalost danas je sve manje korinđaša i ovaj narodni običaj polako izumire, posebno u gradskim sredinama.

Ovaj, sada za nas neobičan običaj, još uvek održavaju meštani u selu Aleksandrovo. Radi se o mestu koje se nalazi između Niša i Prokuplja, a naselili su ga u drugoj polovini 19 veka kolonizovani Srbi iz Banata.

Korinđanje je stari običaj koji se zadržao samo u nekim delovima Vojvodine, gde deca pevanjem božićnih pesama čestitaju svojim komšijama Badnje veče, a za uzvrat dobijaju darove.

Deca se u sumrak okupljaju u manje grupe i pevajući specialne pesmice baš za tu priliku odlaze redom u kuće svojih komšija i prijatelja. Na vartima ih dočekuju domaćini i časte ih slatkišima, jabukama, šljivama, orasima.

Narodni običaji kažu da što korinđaši glasnije pevaju, to donose više sreće domu koji posećuju.

Ovaj običaj ima i dublji smisao, jer se na Badnje veče posti, pa klinci moraju da sačekaju Božić da bi uživali u “plenu”. Dakle, poenta je – odupreti se iskušenjima.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com