DruštvoRegion

Korinđanje, banatski običaj tradicija i na Jugu Srbije (VIDEO)

Mališani Aleksandrova, mesta koje se nalazi između Niša i Prokuplja i ove godine za Badnje veče nisu zaboravili svoj tradicionalni običaj “Korinđanje”. Oni su pred svakom kućom dozivali domaćina, a onda zajedno sa njima pevali Božićne pesme.

Ovaj običaj karakterističan je za Vojvođane. Nekada se nije mogao zamisliti Božić, a da deca pevanjem božićnih pesama ne čestitaju svojim komšijama Badnje veče, a za uzvrat su dobijali darove.  Nažalost danas je sve manje korinđaša i ovaj narodni običaj polako izumire, posebno u gradskim sredinama.

Pred svakom kućom dozivaju domaćina: ”Domaćine, domaćine, jel’ možemo da korinđamo?”. Nakon sto ih domaćin primi, pevaju Božićne pesme, a onda od domaćina dobijaju orahe, jabuke, suve šljive, smokve…

Nakon korinđanja deca odlaze svojim kućama da u miru u krugu svojih porodica provedu Badnje veče.

Korinđanje nije običaj koji je svojstven tradiciji dobričkih sela, ali je u Aleksandrovo donesen iz Banata i zadržao se do današnjih dana.

Upavo su Aleksandrovo naselili u drugoj polovini 19 veka kolonizovani Srbi iz Banata.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com