Društvo

Korigovaće se iznos u budžetu za udruženja osoba sa invaliditetom od 7 na 10 miliona         

Olgica Kostić, sekretar Udruženja obolelih od multipleskeroze okruga Niš u ime 20 humanitarno invalidskih organizacija i desetak udruženja boraca je postavila pitanje tokom javne rasprave o budžetu Grada Niša za 2022.godinu zbog čega je opet smanjen novac za udruženja osoba sa invaliditetom i to na svega 7 miliona dinara.

Gradonačelnica Niša je sa timom koji je zadužen za izradu budžeta izašla u susret udruženjima osoba sa invaliditetom i iznos koji je njima namenjen biće korigovan i iznosiće najverovatnije 10 miliona dinara.Ona je dodala i to da je od udruženja invalida stigla preporuka da njihova deca imaju besplatne udžbenike i to će, kako je kazala gradonačelnica Niša,  biti novina od 2022.godine.

“Budžet za 2021. je smanjen od 22 na 14,5 a sada je smanjen na 7 i  zbog toga smo danas ovde. Tražimo da nam se novac u budžetu vrati na cifru koji je bila 2020. i  2021.godine. I za 2021.smo  smo konkurisali  za 22 miliona, a onda nam je u martu javljeno da je budžet smanjen na 14,5 miliona. Tada smo morali mnoge  stavke da režemo, a sada su smanjili na 7 miliona. Ako uzmemo u obzir da ima 20 humanitarno invalidskih organizacija i desetak borački i ako tu sumu podelimo nećemo moći da dobijemo ni po 200.000 godišnje. To nije dovoljno da platimo ni knjigovođe a da ne pričam o drugim stvarima”, kazala je Olgica Kostić.

 

“Novac za združenja osoba sa invaliditetom smanjen je samo na poziciji njihovog programskog finansiranja.Na ostalim pozicijama u budžetu za finansiranja potreba osoba sa invaliditetom davanja su ostala ista kao i  prošle godine. Za personalne asistente smo izdvojili 25 miliona dinara, 10  miliona za angažovanje ličnih pratioca, a pored ove dve usluge koje finansiramo  u kontinuitetu, bez prekida, angažujemo personalne asistente. Angažujemo i gerontodomaćice za šta je izdvojeno 10 miliona dinara. Preko  centra za socijalni rad imamo poziciju koja je ustvari usluga sa stara invalidna lica gde je i ove  godine predviđeno 7 miliona i 800 hiljada dinara. Udruženja OSI imaju primedbu samo na programsko finanisranje koje je smanjeno na  7 miliona ali ćemo to korigovati taj iznos jer je  gradonačelnica izašla u susret njihovom zahtevu. Neće biti 7 ali  svakako neće biti ni 20 miliona”, kazala je zamenica gradonačelnice Niša Dušica Davidović.

Korigovani iznos biće, verovatno 10 miliona, dinara.

Tokom javne rasprave čulo se i to da udruženja osoba sa invaliditetom koriste prostorije koje su u vlasništvu grada i za čije korišćenje plaćaju 20 posto od prave cene , a ostalo nadomešćuje Grad Niš.

Do smanjenja novca je došlo iz više razloga, a posebno nakon što je finansijaska inspekcija utvrdila da je bilo nenamenskog trošenja novca, ali da ne bi sva udruženja bila kažnjena zbog pojedinaca iznos je korigovan.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Kako je krenula gradonačelnica prvo će da ugasi sve sportske klubove, onda prelazi na udruženja, a do tad će i sve drugo da propadne. Ništa se na radi u Niš, jednu ulicu dužu od 50m niste asfaltirali, bulevari ni u najavi, samo prazna obećanja

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com