Društvo

KORIDORI SRBIJE OBJAVILI TENDER ZA PRVU DEONICU AUTOPUTA NIŠ-MERDARE : Izgradnjom ove deonice oživeće Niš i opštine u ovom delu Srbije, kaže gradonačelnica Sotirovski

Koridori Srbije objavili su javni poziv za dostavljanje ponuda za radove na izgradnji autoputa E-80 Niš – Merdare za prvu deonicu „Autoputa mira“, u dužini od 5,5 kilometara. Rok za dostavljanje ponuda je 25. maj 2021. godine. Prva faza autoputa E80 Niš – Merdare, od Niša do Beloljina, u dužini od 37,4 km  biće finansirana iz sredstava zajma i investicionog granta koji su Republici Srbiji stavljeni na raspolaganje od strane Evropske banke za obnovu i razvoj i Evropske investicione banke. Zajam EBRD-a iznosi 85 miliona evra, zajam EIB-a je 100 miliona evra, a grant (bespovratna sredstva) od strane EIB-a (WBIF) 40,6 miliona evra.

„Ulazimo u fazu gradnje kada će građani Niša i okoline, kao i celog Topličkog okruga videti da se ostvaruje ideja na koju su čekale generacije“, izjavio je v.d. direktora Koridora Srbije Aleksandar Antić.

 

„Izgradnjom autoputa od Niša do Merdara Niš dobija mnogo toga. Mi smo i dalje na raskrsici a ta raskrsnica će biti sada upotpunjena novom deonicom Koridora. Nama će Jadransko more i najbliža luka Drač biti sa izgradnjom ovog autoputa biti na 384 kilometara. Biće nam bliža nego što nam je sada Solun. To je jako važno za sve one kompanije koje posluju u Nišu i za one koji se  odlučuju da prevoze robu brodovima odnosno morskim putem. Važna nam je i za mini šengen i zbog svega onoga za šta se zalaže naša država kada je u pitanju Albanija i zemlje u okruženju za slobodnu trgovinu, a takođe i kada je u pitanju turizam. Mi se i te kako zalažemo da razvijemo turističku regiju a Albanija je još jedna od mogućih destinacija, odnosno mesta odakle mogu turisti da  dolaze kod nas“, kazala je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski.

 

Na izgradnji  ove deonice Koridora biće angažovani podizvođači  sa našeg terena koji zapošljavaju veliki broj radnika i kada se otvore ta gradilišta i  te kako ćemo imati koristi od toga,dodala je Sotirovski ističući da će sa izgradnjom ove deonice  oživeti i druge opštine, Merošina, Prokuplje i druge.

Drugo gradilište koje se sa velikim nestrpljenjem očekuje je izgradnja pruga od Niša do Beograda.

“U pitanju je rekonstrukcija te pruge kojom će se vozovi kretati brzinom od 200 kilometara na sat”, kaže gradonačelnica Sotirovski.

Prema njenim rečima od velike važnosti je i  rekonstrukcija pruge od Niša do Dimitrovgrada koja će obuhvatiti i elektrifikaciju ove pruge.

“Ona je posebno važna za grad Niš  jer kada se to završi  konačno ćemo moći da izmestimo prugu iz centra grada i da pravljenjem zaobilaznice rešimo problem  velike saobraćajne gužve u samom gradu. Novac za to je planiran u ovogodišnjem budžetu Republike i samo je pitanje kada će se krenuti u realizaciji tog velikog posla. Što se tiče  obaveze grada one su delom završene. Ministar građevinarstva je posetio Niš, razgovarali smo i o tome, napravljena je i radna grupa koja se bavi ovim probemom  i nadam se da ćemo u ovom mandatu uspeti da izmestimo prugu iz centra grada”, istakla je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Pogledajte tendersku dokumentaciju. U prvoj fazi radiće desnu traku auto-puta (to je ovaj postojeći put), a levu će raditi u drugoj fazi. To znači da će zatvoriti saobraćaj od naplatne rampe do Merošine, razbucaće put i raditi polu profil AP i tako će kompletan saobraćaj prebaciti na put preko Mramorskog brda koji je očajan. Umesto da urade prvo levu traku a da se postojeća nesmetano koristi tokom izgradnje. Niko mozga nema

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com