Kultura

“Koreografija života” knjiga autorke Tamare Filipović Ljubenović

Popularna psihologija, kao žanr, ne prestaje da privlači veliki broj čitalaca. Svi oni, među koricama knjiga, traže čarobne savete koji će im pomoći da se izbore sa određenim problemima, da unaprede kvalitet svojIh života, da budu srećniji, zadovoljniji.

Iako mnogi veruju da čarobni saveti ne postoje, jedan među njima, o kome je Tamara Filipović Ljubenović (Niš, 1982.god.) pisala u svojoj knjizi „Koreografija života“, bi mogao da vam pomogne da se izborite sa mnogim problemima.

“Ova knjiga predstavlja moj put isceljenja i samospoznaje. Ceo taj proces sam opisala tako što sam se ogolila i iskreno pričala o ličnim iskustvima kroz koje sam prolazila, nimalo se ne štedeći i ne sputavajući suze. Kroz njih su se izlili ostaci mojih bolova i tuga, ustupajući mesto radosti. Kao teme zastupljeni su opisi mojih unutrašnjih borbi, buđenja ljubavi prema sebi, ostvarenja snova, osluškivanja unutrašnjeg glasa, važnosti zahvalnosti, vere. Nisam propustila ni da pišem o sebi kao plesačici, jer ples, pored pisanja, predstavlja moj potpis”, navela je autorka Tamara Filipović Ljubenović . 

Taj čarobni savet glasi – radite na sebi! O tom procesu je iskreno, mudro i detaljno pisala Tamara, ne preskačući da navede slabosti sa kojima se borila dok je tragala za rešenjima, za životom u radosti, u svetlosti, u ljubavi.

“Knjigu sam pisala u formi dnevnika, u početku sa namerom da pratim svoj proces isceljenja i rezultate rada na sebi. Kasnije sam poželela da sve to podelim sa drugim ljudima, u nadi da bi moje iskustvo moglo da im posluži kao motivacija i podstrek da započnu proces poboljšanja kvaliteta života. Volela bih da knjigu pročitaju prvenstveno oni koji planiraju da se upuste u taj rudarski posao, rad na sebi, potom oni koji su već smogli snage da ga započnu, a onda i oni koji su već ostvarili zacrtane rezultate. Mnogi nemaju volju da se pokrenu u pravcu ličnog razvoja, mnogi se plaše da to učine, a ja sam upravo pisala o tome kako sam sama prevazišla sumnje, strahove, nedostatak vere. Opisala sam i način na koji sam se pokrenula, prvi uslov je želja za napretkom, nakon čega se obavezno dolazi do polazne tačke i pokretačke energije”, izjavila je autorka . 

Upravo taj ispovedni ton izdvaja Tamarinu knjigu iz mnoštva drugih koje se bave temom ličnog razvoja.

“Pročitala sam mnoštvo knjiga na temu ličnog razvoja, odgledala mnoga predavanja, pričala sa umnim ljudima. Ipak, za mene nema jačih lekcija od onih koje sam naučila kroz lična iskustva, kroz suočavanje sa sobom, kroz neprikosnovenu iskrenost, skidanje slojeva, oklopa, odbacivanje onoga što nisam i prihvatanje onoga što jesam. Radovalo bi me da u mojoj knjizi čitaoci pronađu dragocene savete, posebno one koje se tiču voljenja sebe, značaja opraštanja, vere u čuda i blagodati zahvalnosti”.

Sve o čemu je pisala ima dodatnu težinu jer je proisteklo iz ličnog iskustva, i jer je zaokružila proces isceljenja, što je verno dočarala na stranicama svoje knjige.

“Verujem da se kroz poglavlja vidi i oseća koliko sam se menjala. Rasla sam, uporedo sa povećanjem stranica knjige. Spoznavala sam sebe i druge, isceljivala se, učila, prevazilazila strahove i slabosti, ohrabrivala se i osnaživala. Naučila sam mnoge lekcije, otpustila stege i otpore, postala sam mirnija, stabilnija, više u skladu sa sobom. Ojačala sam veru u sebe, umem da postavim granice, da se zaštitim od iskušenja. Najvažnija stavka u tom procesu je posvećenost. Bez nje nema napredovanja, u bilo kom segmentu života. Sve što smo označili kao važno, trebalo bi da radimo svakog dana, ne samo kada se setimo ili kada se steknu uslovi, već svakog dana. To je posvećenost, to je discpilina. A disciplina je najviši oblik ljubavi prema sebi. Posvećenost takođe znači da ne gubiš veru u ono što radiš i u same rezultate, čak ako ih odmah i sada ne vidiš. Nestrpljivost je znak nedostatka vere u ishod, a ona je presudna. Nije naše da određujemo rokove i načine na koje se želje ostvaruju. Naše je da radimo i da verujemo”. 

Istu je objavila izdavačka kuća „Čigoja“ i možete je naručiti na njenom sajtu.

“Za život po svojim merilima i standardima, da bismo živeli kako želimo i zaslužujemo, potrebno je imati viziju, veru, hrabrost. Svi se plašimo, svi imamo sumnje i nesigurnosti, nemamo nikakve garancije da će nam život doneti ono što nam je potrebno. Ipak, to nije razlog da ne živimo život punim plućima. Svima nam je data moć da zasijamo, da osvetlimo put i sebi i drugima. Ispod časti je da igramo na sitno, da kalkulišemo, da uvek igramo na sigurno. Ako ovo osvestite i spoznate na najdubljem nivou, krenite da se menjate, da se lišavate strahova i stremite višim ciljevima. Za podršku ne brinite, ima ko brine o svemu, ko nas vodi, ko nas voli”, poručuje autorka . 

 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com