Zdravlje

“KORAKOM DO ZDRAVLJA”: Svaka treća žena i peti muškarac u svetu oboli od osteoporoze

Osteoporoza je poprimila svetske razmere epidemijskog karaktera. Svake godine obeležava se dan borbe protiv osteoporoze 20. oktobra, a kampanja je posvećena podizanju svesti o prevenciji, dijagnostici i lečenju osteoporoze. Moto kampanje je “Korakom do zdravlja kostiju”. Fizioterapeuti Instituta “Niška Banja” i ove godine su se priključili kampanji. Oni su savetima i praktičnim prikazom vežbi pomoći građanima u borbi protiv ove bolesti..

Poznata je činjenica da svaka treća žena, a svik peti muškarac oboljeva od ove bolesti. Sa godinama se taj broj povećava. Prevencija bi trebalo da krene od najranijeg detinjstva, odnosno dok je beba još u stomaku.

Rozita Filipov, specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije

“Pravilnom ishranom, fizičkom aktivnošću, dovoljnim unosom kalcijuma, proteina, vitamina D, možemo da dostignemo određeni nivo koštane gustine, jer se ona uglavnom izgrađuje do 20, 30 godine života. Vremenom, sa starenjem, dolazi do smanjenja koštane gustine. Osteoporozu treba prepoznati na vreme, uočiti faktore rizika i na vreme krenuti sa lečenjem”, poručila je Rozita Filipov, specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije i načelnica odeljenja E-rehabilitacije Instituta Niška Banja.

Foto: V.Milićević

Ovaj tihi kradljivac kostiju je podmukla bolest, pa ne postoje ni neki određeni specifični simptomi.

“Bitno je na vreme uočiti faktore rizika, kako bi se pacijenti na vreme uputili na adekvatnu dijagnostiku. Kod žena sa prestankom menstrualnog ciklusa, dolazi do bržeg gubitka koštane mase i razvoja osteoporoze. Prestanak ciklusa pre 45 godine predstavlja faktor rizika.”, upozorila je dr Rozita Filipov.

Ona je rekla da se najčeće pacijenti jave kada već dođe do nekog preloma, najčešće kuka, ali i pršljenova ili nekog drugog zgloba. Osteoporoza uzrokuje da kosti postanu slabe i krhke, pa se lako lome – čak i kao rezultat manjeg pada, udara ili naglog pokreta. Prelomi koji su izazavani osteoporozom mogu biti opasni po život i glavni uzrok bola i dugotrajne invalidnosti.

“Kod nas u institutu imamo aparat za merenje koštane gustine, i na osnovu tih rezultata lekar će krenuti sa adekvatnom terapijom”, dodala je.

Foto: V.Milićević

Glavni fizioterapeut Instituta “Niška Banja” Jasminka Stojadinović, rekla je da je u ovoj zdravstvenoj ustanovi jedan od osnovnih programa i prevencija i lečenje osteoporoze.

Jasminka Stojadinović, glavni fizioterapeut

“Vežbe sprovodimo u salama za kinezi terapiju, u vodi i na otvorenom prostoru. Osnovni cilj vežbi je da se održi uspravan i ispravi povijeni stav pacijenata, da se ojačaju mišići, da se poboljša koordinacija pokreta i ravnoteža. Vežbama se smanjuje rizik za pad pacijenata, jer kod ovih bolesnika može da dođe do preloma i kod najuobičajenih aktivnosti.”, rekla je ona i dodala da se dešava da dolaze i mladi pacijenti koji imaju ovu bolest: “Više je starijih, ali imamo i mlađe pacijente. To je sve zbog neaktivnosti. Kako u mladosti nahranimo naše kosti, tako ćemo živeti u starosti, a mladi su danas nažalost sve češće u sedećem položaju zbog kompjutera i drugih aktivnosti, a to ne pogoduje osteoporozi.”

Foto: V.Milićević

Danas u vreme pandemije virusa Covid 19, zbog komplikacija koje ovaj virus nosi, još je značajnije da obratimo pažnju na prevenciju zdravstvenih problema koje imaju pacijenti oboleli od osteoporoze.

“U Institutu „Niška Banja“ pacijenti sa uputom izabranog lekara mogu uraditi merenje mineralne koštane gustine (osteodenzitometrija) radi praćenja gubitka koštane mase. Takođe na našem sajtu www.radonnb.co.rs nalaze se vežbe za prevenciju osteoporoze, koje mogu pomoći pacijentima koji boluju od osteoporoze da lakše savladaju prepreke u svakodnevnom životu.”, ističu u ovom Institutu.

V.Milićević

5 КORAКA DO ZDRAVIH КOSTIJU

1.VEŽBA

Redovno vežbajte – držite kosti i mišiće u pokretu. Najbolje su vežbe za jačanje mišića, vežbe ravnoteže i balansa.

2.ISHRANA

Uverite se da je vaša ishrana bogata hranljivim materijama zdravim za kosti. Кalcijum, vitamin D i proteini su najvažniji za zdravlje kostiju. Sigurno izlaganje suncu pomoći će vam da dobijete dovoljno vitamina D.

Foto: V.Milićević

3.ŽIVOTNI STIL

Izbegavajte negativne životne navike. Održavajte optimalnu telesnu težinu, izbegavajte pušenje i prekomerno konzumiranje alkohola.

4.FAКTORI RIZIКA

Saznajte da li imate faktore rizika. Obratite se svom lekaru, posebno ako ste ranije imali prelom, ako ste imali porodičnu istoriju osteoporoze ili uzimate posebne lekove koji utiču na zdravlje kostiju.

5.TESTIRANJE I TRETMAN

Testirajte se i po potrebi lečite. Ako ste u visokom riziku, verovatno će vam biti potrebni lekovi i promena života kako biste se zaštitili od preloma.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com