Društvo

Koordinaciono telo za smanjenje nasilja će pružati podršku žrtvama nasilja, ali i nastavnicima i roditeljima

Grad Niš je nedavno formirao Savet za bezbednost sa ciljem da se poveća sigurnost dece u školama. Ovo telo čini 25 članova predstavnika državnih i gradskih institucija na čelu sa gradonačelnicom Niša Draganom Sotirovski. Ono će delovati preventivno, biće tu da prepozna i smanji nasilje pre svega u školama. Najavljeno je formiranje i užeg tela, koje će se pre svega baviti smanjenjem nasilja u osnovnim i srednjim školama na teritoriji grada Niša.

Lokalna ombudsmanka Grada Niša Katarina Mitrovski, koja je i članica Saveta za bezbednost, navodi da je već dve godine u opisu posla ombudsmana i preventivno delovanje u smislu zaštite dečjih prava.

„Grad Niš je na čelu sa gradonačelnicom formirao Savet za bezbednost koji broji 25 članova. Među članovima sam i ja kao lokalni ombudsman Grada Niša, koji se bavi i kontrolom, ali u poslednje dve godine i jednom hibridnom ulogom ombudsmana, što je preventivno delovanje u smislu zaštite dečjih prava. Iz tog razloga sam se i ja našla među ovih 25 članova“, rekla je Mitrovski.

U okviru ovog Saveta biće formirano posebno Koordinaciono telo za smanjenje nasilja u osnovnim i srednjim školama na teritoriji grada Niša, koje će brojiti manji broj članova.

„To telo brojaće mnogo manje članova od Saveta za bezbednost i pružaće između ostalog i psiho-socijalnu podršku onima koji su pogođeni nasiljem, vršnjačkim ili bilo kojim drugim. Pružaće podršku i ostalim učenicima, nastavnicima, zaposlenima u prosveti, ali i roditeljima“, dodaje Katarina Mitrovski.

Savet za bezbednost predstavlja krovnu organizaciju koje osim gradonačelnice i lokalnog ombudsmana, čine i predstavnici policije, BIA, ustanova socijalne zaštite, gradski većnici za obrazovanje i za vanredne situacije, predstavnici republičke i gradske prosvetne inspekcije, predstavnici Školske uprave u Nišu, Aktiva osnovnih i srednjih škola, Učeničkog parlamenta, predškolske ustanove kao i Saveta roditelja.

Među tim članova biće predstavnici Sigurne kuće, Centra za socijalni rad, Doma zdravlja, policije, ali i nevladinog sektora, odnosno udruženja koja se bave temama roditeljstva i vršnjačkog nasilja.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com