Politika

Koordinaciono telo koje će planirati razvoj grada Niša od 2020. do 2027. godine spoj izvršne i zakonodavne vlasti

Na četvrtoj po redu sednici Skupštine Grada Niša, na samom početku našao se Predlog odluke o izmenama Oduke o pristupanju izradi plana razvoja Grada Niša od 2021. do 2027. godine, koji je izazvao veliku raspravu između odbornika koji su u vlasti i opoziciji.

Kako je rečeno na skupštinskom izlaganju, biće formirano koordinaciono telo koje će se baviti planom razvoja grada, a koje će predstavljati spoj zakonodavne i izvršne vlasti. Dok predstavnici vlasti tvrde da se na taj način dokument usklađuje sa Zakonom i da će dati bolje rezultate, opozicioni odbornici smatraju da se radi o centralizaciji zakonodavne vlasti.

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski izjavila je da će u okviru koordinacionog tela raditi veliki tim ljudi, a ne jedan čovek.

“Buće ljudi iz struke, iz civilnog sektora, dakle iz različitih segmenata društva, kako bi Nišlije bile zadovoljne kako će njihov grad da se razvija do 2027. godine”, rekla je Sotirovski.

Od svega onoga što je bilo predviđeno prethodnim planom, a nije urađeno, neće se odustati.

Foto: P. V.

“Od dobrih ideja Niš i od ’21. do ’27. neće odustati. Dakle Ekspo centar gradu Nišu nedostaje, kongresna dvorana nama nedostaje, akva park nama nedostaje, dakle sve ono što se nalazilo u strategiji razvoja grada do 2020. godine, a što je iziskivalo jedan dug period, od toga se neće odustati”, kazala je Sotirovski.

Eksperti će biti ti, dodala je ona, koji će i sa njom,sa zakonodavnom vlašću i sa timom, kojigradonačelnica vodi kroz izvršnu vlast, dogovarati šta je to što će se raditi do 2027. godine.

“Najvažnije je da će naši sugrađani imati mogućnost da kažu šta žele da vide i kako vide jedan moderan grad. Mi ćemo kroz to koordinaciono telo čuti sve ideje i upravo kada budu pravili strategiju, da vidimo šta je realno. Ako vi u budžetu nemate para da pratite sve to što se zahteva u strateškom dokumentu do 2027. godine onda ništa niste uradili. Moraćemo jedno da usaglašavamo sa drugim”, rekla je Sotirovski.

Zvezdan Milovanović, poverenik odborničke grupe “Aleksandar Vučić – Za našu decu”, da će novo koordinaciono telo formirati izvršna vlast, dok sve ostalo ostaje na skupštinskoj.

Foto: P. V.

“Ona će pratiti rad koordinacionog tela za donošenje plana razvoja Grada Niša do 2027. godine i naravno i samo postavljajne tog tela, sam rad i svi delovi tog plana će biti diskutovani pred svim odbornicima Grada Niša u skupštinskom domu”, rekao je Milovanović.

Miodrag Stanković, odbornik koalicije “Niš, moj grad”, stava je da aktuelna vlast želi da centralizuje i kako je naveo “stavi šapu” na zakonodavnu vlast.

“Mi smo izneli primedbe i one su usmerene ka tome da ne treba da se menja ono što je bio princip. Ukoliko je predsednik skupštine u prethodnom periodu bio onaj koji treba da čini to koordinaciono telo, koji će sačiniti program za razvoj grada, mi smatramo da to ne treba menjati, pre svega zato što Skupština oslikava volju građana Niša. Međutim, mi smo danas dobili dokument, koji ide u ruke izvršnoj vlasti, to znači da ide u ruke vladajuće stranke. Smatramo da je to problem i zato nismo podržali ovakav predlog”, izjavio je Stanković.

On se osvrnuo i na Akcioni plan održivog razvoja Grada Niša od 2015. do 2020. godine, u kome je, kako navodi, planirano preko 800 projekata.

Foto: P. V.

Drugi problem jeste taj, mi smo razna dokumenta usvajali prethodnih 10 godina. Jedan od važnih jeste program održivog razvoja Grada Niša od 2015. do 2020. godine kojim je planirano preko 800 projekata.

“Izneo sam podatak da je prošle godine 39 institucija moglo da konkuruše za projetke prekogranične saradnje i mogli smo da privredimo jedan ozbiljan novac. Međutim samo dve su konkurisale sa svega sedam do osam projekata”, rekao je Stanković.

Četvrta sednica održana je u sali Skupštine grada, za razliku od prethodnih koje su održavane u Oficirskom domu. Predsednik Skupštine Boban Džunić istakao je da su preduzete sve mere zaštite od širenja virusa korona.

Pred odbornicima, između ostalih, na razmatranje našli su se i predlozi o prenošenju prava javne svojine u republičku, kako bi se realizovao projekat izgradnje kineske fabrike za led rasvetu, postavljanje novih v.d. direktora “Gorice” i Apoteka Niš, finansijski izveštaji rada gradskih ustanova i institucija za 2019. godinu, kao i predlog da deo Ustanove Mara bude prihvatilište za desetak socijalno ugroženih građana koji tokom zimskih meseci.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com