Stari Niš

Konzularni GRAD NIŠ

Diplomatija na obalama Nišave krajem 19. i početkom 20. veka

Nakon oslobođenja Niša od Turaka 1878. u doba dinastije Obrenovića, grad na Nišavi je bio “druga prestonica”. Obrenovićevi su imali svoju rezidenciju na mestu današnjeg hotela “Park”. U Nišu je zasedala srpska Skupština u osnovnoj školi preko puta Saborne crkve, koja se nalazila između sadašnje osnovne škole “Učitelj Tasa” i crkve.

Tadašnje evropske sile su osećale potrebu da budu blizu srpskog dvora, tako da je u Nišu bilo nekoliko konzulata i nižih diplomatskih predstavništava.

Saborna Crkva i kuća Krivokapskih, koja je služila kao škola, kasnije kao Skupština Kneževine ( Kraljevine ) Srbije od 1878 do Majskog prevrata 1903. godine ….. Objekat je srušen u Savezničkom bombardovanju 1944. godine, kada je i Crkva oštećena ……

Austro-Ugarska je imala u Ulici Jovana Ristića svoj vicekonzulat u sledećim periodima: 1884-1892; 1897-1900; 1900-1910. i 1910-1914. godine.

Engleska, najveća svetska imperija na zemljinoj kugli, imala je vog vice konzula u Nišu u periodu od 1889. do 1893. godine.

Francuski vice konzul nalazio se u Nišu tokom 1884. godine. Diplomatsko predstavništvo je ponovo otvoreno i radilo je od 1887. do 1893. godine

Nemačka kao najveća centralna sila Evrope imala je konzulat u kratkom periodu 1888. i 1889. godine.

Otomanska Imperija, Turska, nakon 1878. godine imala je konzulstvo u Nišu u periodu 1888. do 1914. godine. “Turska ambasada” se nalazila u Ulici dr Petra Vučića, 1988. godine je stavljena pod zaštitu države, a pre decenije i srušena (2003. godine).

Rusija je imala svoje konzulstvo u Nišu u periodu 1897 – 1912. godine. Prvi ruski konzul u Nišu zvao se Čehotin.

Italiju je zastupala konzulna agencija 1884. godine.

Belgijski konzulat je u Nišu postujao samo prelomne 1914. godine, kada je počeo Prvi svetski rat i tim povodom se konzul prebacio iz Beograda u Niš.

Grčka, nama tradicionalno prijateljska zemla imala je u hotelu ” Evropa ” svoj konzulat u periodu 1898 – 1899. godine. Grčki konzul se zvao Kigijakos Cakakis ….

Dvor kralja Milana na mestu Hafiz aginog konaka

***

Neke zemlje koje su imale konzulate u Nišu nisu bile prijateljski naklonjene Srbiji. U Nišu je bilo konzulata u kojima su se određena lica bavila i obaveštajnim poslom.

To je naročito bilo izraženo kod diplomatskog predstavništva Beča, čiji je vice konzul Alfons de Periere slao izveštaje o svemu šta se dešava u Nišu i na jugu Srbije. Izveštaji su petežno bili vojne prirode, jer je u doba Obrenovića Niš nazivan “kapijom Srbije”.

Kasnije je austro-ugarski konzul u Nišu bio Budisavljević koji je svojoj centrali u Beču dostavljo pored podataka o vojsci, naoružanju i kapitalnoj izgradnji i izveštaje o različitim znamenitim ličnostima iz grada!

Zadnji austro – ugarski konzul u Nišu pred Prvi svetski rat je bio Jozef Vaneka. Njegovi izveštaji su isključivo bili vojni.

Engleski konzul u Nišu Ronald Mekdonald je bio dobar poznavalac srpskog jezika i njegovi izveštaji su bili o ekonomskim prilikama u Nišu i na jugu Srbije. Kao dobar administrativac, slao je značajne izveštaje koji se i danas nalaze u arhivama Foreign Office-a.

Turski konzulat se najviše bavio problemima građana turskog porekla u Srbiji posle oslobođenja Niša, Vranja i Pirota. Konzulat je radio na sređivanju papira Turaka, koji su želeli da napuste Srbiju, nakon dolaska dinastije Obrenović na presto.

Francuski, Italijanski i Belgijski konzulati većinom su slali prijateljske izveštaje o stanju u Srbiji.

Rusija je imala veliki uticaj u ovom delu Balkana, jer se politika ovde prelamala između Srbije i Bugarske. Ruski konzul u Nišu je uvek bio uvažavan od Nišlija i niškog vladike. Na imendan ruskoga cara Nišlije su slavile zajedno sa ruskim konzulom u Sabornoj crkvi.

tu je bio grčki konzulat

Ruski konzul je ponekad svoje izveštaje iz Niša Petrovgradu završavao ističući da Nišlije mnoge svoje slave i svečanosti završavaju slovenskom himnom!

Grčki konzulat se uglavnom bavio izdavanjem trgovačkih viza Nišlijama za obavljanje poslovnih veza u Grčkoj. Grčka zajednica u Nišu, je bila mnogobrojna, što je bitno uticalo na tradicionalno dobre prijateljske odnose dve zemlje …

izvor: Niški Vesnik
priredio: Novaković Milan

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com