Društvo

Kontigent sprskih vojnika sa niškog aerodroma otišao u mirovnu misiju u Liban

Kontingent od 142 pripadnika Vojske Srbije narednih šest meseci biće angažovan u misiji Ujedinjenih nacija na očuvanju mira. Ministar odbrane Aleksandar Vulin prisustvovao je danas ispraćaju kontingenta Vojske Srbije u multinacionalnu operaciju UNIFIL u Libanu, sa aerodroma „Konstantin Veliki“ u Nišu.

Prema rečima ministra Vulina, svi vojnici Vojske Srbije koji učestvuju u mirovnim operacijama prošli su veoma zahtevnu obuku i rigorozno su birani.

„Šaljemo najbolje, zato što želimo da se svest o vrednosti i kvalitetu srpskog vojnika i srpske vojske proširi gde god da smo. Mi smo nekada morali da tražimo pomoć za održavanje mira, danas smo mi ti koji dajemo drugima mir i koji drugima obezbeđujemo stabilnost. Vojska Srbije je saveznik mira i svakoga ko želi mir. Svi pripadnici Vojske Srbije koji odlaze u mirovnu misiju u Liban su pripremljeni, obučeni, znaju šta ih čeka i o njima se posebno vodi računa“, rekao je ministar Vulin.

On je dodao da se prošla klasa vratila kasnije zbog koronavirusa, ali su „svi do jednog bili zdravi, niko nije bio inficiran i svi su došli onako kako im se radujemo – dobri, zdravi, baš onakvi kakvi su otišli“.

Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

 

„Svako od ovih vojnika je u stanju da ispuni svaki zadatak, svaku svoju obavezu, pripremljeni su za to, a ono dobro ime i pohvale koje nam stalno stižu gde god su naši vojnici dolaze zato što su to dobro obučeni, pripremljeni vojnici, ali i zato što su to dobri ljudi koji razumeju tuđu muku, tuđu brigu, koji poštuju tuđu religiju, tuđu nacionalnost i kulturu. Zbog toga i gde god dođu svi ih poštuju, cene i žele da ih vide ponovo. Još jedna grupa naših pripadnika odlazi u Liban. Da nam se vrate brzo i da se svi vrate dobro i zdravo, baš kao što su i otišli. To je naređenje“, poručio je ministar odbrane.

Komandir voda pešadijske čete kapetan Saša Anđelović iz Četvrte brigade kopnene vojske prošao je „tešku i napornu selektivnu obuku“ i kaže da su u okviru toga morali i da poštuju mere zaštite zbog epidemije virusa Kovid-19.

„Za odlazak u ovu misiju sam motivisan i želim da upotpunim svoje iskustvo i da predstavljam Vojsku Srbije i državu Srbiju na častan i ponosan način“, rekao je kapetan Anđelović.

Zastavnik Siniša Milenković iz Četvrte brigade kopnene vojske prvi put ide u multinacionalnu operaciju i tamo će obavljati poslove komandira streljačkog odeljenja.

„Ovo bi bila kruna moje vojničke karijere, s obzirom na to da sam 29 godina u vojsci. Smatram da će pripadnici ovog odeljenja dostojno predstavljati Vojsku Srbij“, naglasio je zastavnik Milenković i istakao da ima veliku podršku porodice i prijatelja.

Današnjem ispraćaju prisustvovali su zamenik načelnika Generalštaba general-major Petar Cvetković, zamenik komandanta Kopnene vojske brigadni general Vladeta Baltić i komandant Četvrte brigade kopnene vojske pukovnik Novica Petrović.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Ključne reči

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button
Close