Društvo

“Konstantinovo raskršće” – planinarenje, rekreacija i časovi istorije

U nedelju, 2. juna 2019. godine, Planinarsko društvo „Preslap“, uz finansijsku podršku Grada Niša i logističku podršku Saveta građana Mesne kancelarije Donji Komren, organizuje planinarsko-rekreativno-edukativnu akciju „Konstantinovo raksršće“, na severnom obodu grada Niša.

Akcija je nazvana po romanu jednog od najtiražnijih savremenih srpskih književnika, Dejana Stojiljkovića, koji je i učestvovao u osmišljavanju koncepta ove manifestacije.

Dužina trase je 16 kilometara, akcija će početi u selu Donji Matejevac, a trasa vodi do crkve Svete Petke, na spomen kompleks na brdu Čegar, i dalje preko brda Vinik, do sela Hum, na brdo i arheološko nalazište Humska čuka, i na brdo i arheološko nalazište Kremenac kod sela Rujnik. Akcija će biti završena u Donjem Komrenu, uz besplatan ručak i kulturni program. Prelazak ove staze ne iziskuje prevelike napore. Grad Niš i Planinarsko društvo „Preslap“ zato upućuju poziv građanima da učestvuju na ovoj akciji i laganom šetnjom u okolini grada Niša, upoznaju prirodno okruženje i istoriju našeg grada.

Kao što se u romanu “Konstantinovo raskršće”, otkrivaju istorijske tajne grada na Nišavi, tako će se i na akciji “Konstantinovo raskršće”, uz pešačenje i obilazak važnih istorijskih lokaliteta, održavati prigodne istorijske besede.

Foto: PD “Preslap”

Glavni predavač na akciji “Konstantinovo raskršće” biće Vladan Stojiljković, istoričar i istraživač, brat Dejana Stojiljkovića, a uz njega, besediće i Selimir Marković Sele, neformalni domaćin spomen kompleksa na Čegru, i otac Ivan Lilić, jerej iz crkve Svetog Nikole u Humu. Besede će biti održane kod crkve Svete Petke u Donjem Matejevcu, na Čegru i na Viniku, gde će Vladan Stojiljković, uz nadahnutu priču, pokazati ostatke nekadašnjih turskih tabija i ulaz u lagume koji su povezivali nišku tvrđavu i Vinik. Takođe, Vladan Stojiljković održaće na brdu Vinik i predavanje o antikoj istoriji Niša i o oslobođenju Niša od turskog ropstva 1877/78.godine.

Foto: PD “Preslap”

Selimir Marković dočekaće učesnike akcije kod spomenika na Čegru i govoriti o čuvenom boju na Čegru iz 1809.godine. Otac Ivan Lilić besediće o istoriji sela Hum, a Vladan Stojiljković će na Humskoj čuki predstaviti ovaj važan lokalitet, jedno od najvećih nalazišta na prelazu iz kamenog u bakarno doba. Na lokalitetu Kremenac pronađeni su ostaci još starijeg naselja, iz kamenog doba, i ovo će biti prilika da se i ovo važno mesto predstavi planinarima, rekreativcima i omladini.

Svi zainteresovani, na ovu akciju mogu otići ili besplatno sa Planinarskom društvom „Preslap“, autobusom koji je obezbeđen uz podršku grada Niša, ili redovnom prigradskom linijom za Knez Selo, sa silaskom u Donjem Matejevcu.

Vreme polaska i za besplatan prevoz i za prigradski prevoz je isto – u 7 sati izjutra. Za besplatan prevoz, zbog ograničenih mesta, potrebno je prijaviti se Nenadu Stevanoviću, na telefon: 062/637-771, a ovaj autobus polazi sa parkinga kod tržnog centra „Roda“ takođe u 7 sati izjutra. Zbog služenja besplatnog ručka, potrebno je poneti pribor za jelo i porciju.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com