Kultura

Konkurs za strit umetnike otvoren do 30. januara. U Nišu se radi mural Jovanke Bončić Katerinić

Projekat “Izuzetne žene Srbije” Ambasade Holandije predviđa oslikavanje murala posvećenih najznačajnijim Srpkinjama  20. i 21. veka, a konkurs za strit umetnike otvoren je do 30. januara. Murale će dobiti 10 izuzetnih žena , a u Nišu će to biti Jovanka Bončić Katerinić rođena u Nišu, prva žena u istoriji Nemačke koja je stekla diplomu inženjera, pišu Srbija Vesti.

Holandska ambasada uputila je ovaj poziv u okviru projekta „Izuzetne žene Srbije“, a u saradnji sa Centrom za ženske studije, Kulturnim centrom GRAD i gradovima u Srbiji.

Umetnici širom Srbije putem konkursa imaće priliku da oslikavanjem murala (površine oko 4 x 4 metra) prikažu deset izuzetnih žena: u Požegi Mitru Mitrović, u Aleksincu Jelenu Dimitrijević, u Kragujevcu Ljubicu Marić, u Kruševcu Veru Nikolić, u Nišu Jovanku Bončić Katerinić, u Novom Sadu Vericu Crvenčanin Kulenović, u Beogradu Ginu Ranjičić i Jelisavetu Načić, u Tutinu Hafizu Demirović i u Grockoj Branislavu Perović.

Ko je bila Jovanka Bončić Katerinić?

Jovanka Bončić rođena je 5. jula 1887. godine u Nišu. Prva tri razreda osnovne škole završila je u Požarevcu, gde joj je otac bio advokat, a četvrti i šest razreda gimnazije u Vranju, gde joj je otac bio predsednik Okružnog suda i okružni načelnik.

Pohađala je Treću mušku gimnaziju u Beogradu gde je maturirala 1905. godine i upisala se na Arhitektonski fakultet Velike škole koja je te godine proglašena Univerzitetom.

Nakon završenog sedmog semestra i prakse stečene u Državnim železnicama Jovanka Bončić se uputila u Nemačku na dalje školovanje. Studije arhitekture je nastavila na Visokoj tehničkoj školi u Darmštatu.

Tokom studija u Nemačkoj, upoznala je Ukrajinca Andreja Katerinića, takođe inženjera, za koga se kasnije i udala.

U analima ovog prestižnog evropskog univerziteta, zabeleženo je da je Jovanka Bončić akademsko zvanje arhitekte i diplomu inženjera stekla 18. jula 1913. godine čime je postala prva žena u istoriji Nemačke koja je stekla diplomu inženjera.

O neobičnosti tog događaja svedočio je pre jednog veka berlinski list “Ilustrovane novine”, koji je na celoj naslovnoj strani objavio fotografiju diplomaca, gde je jedina devojka među mladićima bila i mlada Jovanka Bončić.

Koliko je Jovanka Bončić značajna u nemačkom “gradu nauke” potvrđuje i činjenica da jedna nagrada koju dodeljuje Univerzitet u Darmštatu, kao i jedna ulica u studentskom kampusu nose njeno ime.

Nagrada “Jovanka Bončić” dodeljuje se ženama za posebna naučna dostignuća u oblasti materijala i geonauke. U Nišu dugo nije imala nijedno obeležje, da bi na inicijativu Društva za očuvanje tradicije i ulepšavanje Palilule -„SOKAK“ “ dobila ulicu na Paliluli.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com