DruštvoKultura

Koncertom ansambala iz Srbije i Indonezije počeo 12. Međunarodni studentski folklorni festival u Nišu

Letnja pozornica je u ponedeljak, 15. jula, u Nišu  “disala” u znaku folklora, a zajedničkim koncertom akademskih folklornih ansambala iz Niša, Kragujevca i Novog Sada kojima se pridružio i ansabl iz Indonezije označen je početak 12. Međunarodnog studentskog festivala folklora, koji organizuju Studentski kulturni centar u Nišu i Akademski folklorni ansambl “ORO” SKC-,a koji ove godine slavi značajan jubilej, 60 godina od osnivanja.

Ansambli su se predstavili igrama iz različitih delova Srbije, ali je za sve njih jedinstveno bilo to da igraju krajnje profesionalno, a publika je to prepoznala i nagradila ih na svoj način, dobro zagrejanim dalanovima. Festival zvanično počinje u utorak, 16. jula, defileom učesnika kroz Obrenovićevu ulicu koji počinje u 18 sati. Tada će Nišlije uživati u šarenilu i lepoti narodne nošnje i narodnih kostima sa svih meridijana.

“Imamo tu čast da za Nišlije upriličimo jednu od najznačajnijih manifestacija u toku leta u našem gradu i da predstavimo Niš kao turistički grad bogate istorije, tradicije i kulture ali i kao univerzitetski centar. Ove godine, kao i prethodnih, ugostićemo mnogo stranih folkloraša koji će se družiti na našoj sceni u našem gradu ali i u celom regionu jugoistočne Srbije”, kaže Dragana Petković, direktorka SKC-a.

Prema njenim rečima folklorici će i ove godine održati koncerte u Vladičinom Hanu, Knjaževcu, Beloj Palanci, Ražnju i Ćupriji.

Foto: SKC

“Najsvečaniji koncert koji naše Nišlije rado čekaju održaće se 20. jula, kada je zatvaranje festivala. Tada predstavljamo sve ansamble koji su učestvovali na festivalu, a to su ansambli iz devet zemalja sveta, Bugarske, Indonezije, Poljske, Meksika, Indije, Rusije, Severne Makedonije, Slovenije”, ističe  Dragana Petković.

Na sinoćnjem koncetru pravo oduševljenje izazvao je atraktivni ansambal iz Indonezije u tradicionalnim, živopisnim nošnjama.  Grupa “Krida budaja” iz Indonezije predstavlja studentsku grupu sa Univerziteta Indonezija i fokusirani su na očuvanju indonežanskih tradicionalnih folklornih plesova i muzike. Grupa je osnovana 1983. godine i jedna je od najpoznatijih folklornih grupa mladih u Indoneziji. Grupa “Krida budaja” dobila je mnogobrojne nagrade i u nacionalnim i internacionalnim okvirima. Poslenjih godina u svoj nastup uključili su i savremene elemente plesa, balet, dzez i hip hop, pored osnovnog žanra, folklora.

Foto: SKC

Predfestivalsko veče je, ustvari, bilo posvećeno AFA “Oro” jer je ovo njegova godina jubileja, šest decenija rada.

“Akademski folklorni ansambl “Oro”, osnovan 1959. godine, najstariji je studentski ansambl na Univerzitetu u Nišu. Neguje narodne igre i pesme svih krajeva Srbije, sa posebnim akcentom na igre iz Ponišavlja i jugoistočne Srbije, koje po svom temperamentu i živopisnoj nošnji spadaju među najatraktivnije. Ansambl je 1964. i 1997. godine proglašen za Najbolji igrački kolektiv u Srbiji, sa više od 4.000 nastupa u zemlji i inostranstvu, od Norveške i Španije, do Amerike, Brazila i Filipina”, kaže Dragana Petković.

U ansamblu se posebno ponose činjenicom da se nalaze među osnivačima  CIOFF-a u Srbiji, Nacionalne asocijacije međunarodnih organizacija folklornih festivala i narodne umetnosti, pod pokroviteljstvom UNESCO-a.

Folklorni ansambl „Oro“ je tokom šest decenija trajanja sarađivao sa brojnim ansamblima širom bivše Jugoslavije.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com