DruštvoRegion

Koncerti, radionice za decu, stari zanati i „Vrtkin vrt“ na „Danima banice“

Od 11. do 13. avgusta u Beloj Palanci na kompleksu parka „Vrelo“ biće održani 17. Dani banice i 13. Sajam starih i umetničkih zanata.

Jedna od najvećih gastro – turističkih manifestacija u Srbiji, „Dani banice“, ove godine se po 17. put održava od 11. do 13. avgusta na kompleksu parka “Vrelo“ u Beloj Palanci. Od muzičara nastupaju Crvena Jabuka, Željko Samardžić i Dejan Petrović i Big Bend. Planirana su i takmičenja u pripremanju banice za decu, za novinare, kao i Sajam starih i umetničkih zanata.

I ove godine će se takmičari nadmetati u četiri kategorije: slana, slatka, integralna i kreativna banica. Tu su i sadržaji za najmlađe – dečija olimpijada, radionica za izradu banice i crtanje na brašnu.

Ova manifestacija koja se ogleda u takmičenju najboljih majstora banice, godinama neguje tradiciju, običaje i kulturu belopalanačkog kraja i istovremeno važi za jednu od najboljih i najmasovnijih gastronomskih manifestacija u ovom delu Evrope.

Arhiva

Takmičare će i ove godine ocenjivati inostrani žiri.  Organizatori manifestacije pored degustacije, pripremili su za sve posetioce bogat kulturno umetnički program tokom sva tri dana, brojne sadržaje za decu, ali i koncerte popularnih muzičkih izvođača.

Foto: J.M.

„Prvog dana, za razliku od prethodnih godina manifestaciju ćemo otvoriti u centru grada i odmah nakon otvaranja održace se koncert Crvene jabuke. Do sada nam se prijavilo oko 273 takmičara iz Srbije i regiona. Imaćemo prezentaciju izrade srpske i bugarske banice koju će sprovesti Ivan Zvezdev. Prošle godine smo ta tri dana imali rekordni broj posetilaca, negde oko 60 0000, a i ove godine se očekuje takođe veliki broj gostiju kako iz Srbije, tako i iz Bugarske“, kazao je Miloš Lilić, direktor TO Bela Palanka.

Prema njegovim rečima, iako je Bugari često ističu da je banica poreklom iz Bugarske, on kaže da je banica belopalanačka.

„Banica je poreklom iz Srbije, iz Bele Palanke, iako smo mnogo puta čuli da je i Bugari svojataju. Banica je beskvasna pita koja se pravi sa ovčijim sirom“, pojašnjava Lilić.

Za ovih 17 godina manifestacije najviše puta su pobeđivali timovi iz naše zemlje, a organizatori navode da su i muškarci nekoliko puta odnosili pobedu.

“Vrtkin vrt” je već nekoliko godina poseban segment “Dana banice”,  koji ima za cilj promociju te sorte paprike, po kojoj je ovaj kraj prepoznatljiv.

„Paprika vrtka se tradicionano gaji u našem kraju, svako dvorište i svaka bašta puni su ove paprike. Mi kao lokalna samouprava subvencionišemo proizvodnju te paprike. Za te namene odvojili smo prošle godine 150 000 dinara , tačnije proizvođači dobijaju 5000 po aru, nakon što komisija proceni kvalitet. Te mere dale su dobre razultate. U ovom trenutku imamo 10 ozbiljnih proizvođača koji su i izlagači u „Vrtkinom vrtu“, pojašnjava Rade Mladenović, većnik opštine Bela Palanka, zadužen za razvoj poljoprivrede.

On dodaje da ono što nju izdavaja od drugih i po čemu je karakteristična jeste što nema ljuspu i srasla je sa mesom.  Navodi da je izuzetna kao sušena, primenljiva za punjenje, može se koristi se i kao aleva paprika.

Slobodan Mitrović predsednik Udruženja „Miris zavičaja“ koje je osnovano kako bi očuvalo kulturni identitet Bele  Palanke najavio je raznovrsnu ponudu zanata i zanatlija na Sajmu za koje vlada veliko interesovanje.

Foto: J.M.

„Ove godine biće raznovrsna ponuda zanatlija na Sajmu. Cilj Sajma jeste da ih afrimiše i da im pospeši proizvodnju. Svi proizvodi su od prirodnog materijala, bilo da je grnčarija u pitanju ili neki materijali poput vune i pamuka, a biće i izlagači lekovitog bilja. Svedoci smo velike industralizacije, brzog načina izrade materijala, hrane i ostalog. Sajam nas vraća tradicijii prirodi“, poručuje Mitrović.

Prvog dana manifestacije u petak 11. avgusta u centru grada biće održan koncert benda Crvena jabuka i to od 21.30 sati, u subotu 12. avgusta od 22.00 sata je nastup Željka Samardžića, a azvršne večeri manifestacije nakon proglašenja pobednika u 22.00 sata nastupiće Dejan Petrović i Big bend.

Organizatori Dana banice i Sajma starih i umetničkih zanata su Turistička organizacija Bele Palanke i Narodna biblioteka ’’Vuk Karadžić’’, a pokrovitelji opština Bela Palanka i Ministarstvo turizma i omladine RS.

 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com