Kultura

Koncert Mine Mijović večeras na Fakultetu umetnosti Niš

Mina Mijović pijanistkinja iz Kragujevca održaće koncert u koncertno-izložbenom prostoru Fakulteta umetnosti u Nišu. Na programu su dela Betovena, Lista Saja Mocarta/Volodsa i Mijovića. Koncert počinje u 20 časova a ulaz je slobodan.

Mina Mijović je mlad umetnik. Prvi javni nastup imala je sa samo 13 godina u Zadužbini Ilije Kolarca u Beogradu, gde je zahvaljujući ubrzanom školovanju sa 14 upisala Muzičku akademiju.

Kao Berklijev stipendista školovala se i u inostranstvu i uspela da se za kratko vreme predstavi publici na nastupima u prestižnim koncertnim dvoranama – od Sankt Petersburga, preko Njujorka, do velikih evropskih centara u Nemačkoj, Holandiji, Italiji, Španiji, Sloveniji, kao i u Estoniji. Visoko stručne ocene njenih nastupa i interpretacija iskazala su eminentna pijanistička imena domaće i međunarodne muzičke scene.

Zahvaljujući svom talentu i brojnim nastupima na domaćoj i međunarodnoj sceni do sada je osvojila skoro 30 visokih priznanja. Najdraža joj je, kaže, ona koja joj je omogućila saradnju sa simfonijskim orkestrom “Tampa Bay”.

Pre dve godine učesvovala sam na prestižnom takmičenju mladih umetnika-“Young artist competition Tampa” u Sjedinjenim američkim državama, i osvojila prvo mesto. Nagrada je bio upravo nastup sa simfonijskim orkestrom “Tampa Bay”. Izveli smo Listov koncert za Кlavir i orkestar br. 1, pod vođstvom maestra Marka Sforcinija gde sam mogla da pokažem šta znam i umem. Ono najlepše je došlo posle nastupa, a to su kritike umetničkog kritičara Endrju Mičama u njihovom listu “Tampa Bay Times”. Svaki mladi umetnik sanja o tome, a moj se san ostavrio“, kaže Mina, koja je u periodu svog usavršavanja u Americi stigla do mesta asistenta na Univerzitetu Južne Floride.

Pedagoški rad Mina Mijović je nastavila u Srbiji, najpre u muzičkoj školi “Dr Vojislav Vučković” u Čačku. Trenutno radi kao klavirski saradnik u muzičkoj školi “Dr Miloje Milojević” u Кragujevcu. Uporedo s tim Mina Mijović završava doktorske studije na Odseku za klavir Akademije umetnosti Novi Sad, pod mentorstvom prof. Doriana Leljaka. Mijović je sarađivala sa “Latin-GREMMY” nominovanim dr. Hoze Valentino Ruizom, džez/klasičnim flautistom i kompozitorom, na albumu “Zohet”, za pesmu „Revelación del Viento”.

Koncert na Fakultetu umetnosti u Nišu, u saradnji sa ovom visokoškolskom ustanovom koncert organizuje niški ogranak Srpske akademije nauka i umenosti.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com