Društvo

Konačno! Novo-stari sjaj Kazandžijskog sokačeta (FOTO)

Iako su gradski većnik Miloš Milošević i glavni niški urbanista Nikola Lečić isticali još krajem prošlog meseca, kada se polemisalo o budućem izgledu Kazandžijskog sokačeta, da će ova ulica dobiti još lepši a opet autentičan izgled malo je bilo onih koji su u ove izjave istinski poverovali. Ovih dana postavlja se “kocka” u najprometnijem niškom “sokačetu” a tadašnje tvrdnje pokazuju kao tačne.

Foto: Niške Vesti

Menja se podloga, instalalacija i rasveta. Kompletno uređenje te saobraćajnice. Biće vraćena granitna kocka po sredini, a sa strane gde su predviđene bašte biće postavljene granitne ploče u istoj boji granitne kocke, tako da će biti zadržan autentični izgled te ulice“, rekao je tada Milošević za Niške Vesti.

Još ’80-ih godina u ovoj niškoj ulici postavljena je kocka.

Kocka je  postavljena na lošem terenu pa se tokom nekoliko decenija ulegla”, rekao je krajem prošlog meseca Lečić.

Rok za završetak radova je kraj godine.

Kazandžijsko sokače se nalazi u Kopitarevoj ulici i predstavlja jedini očuvani deo stare niške čaršije. Prema urbanističkom planu iz 1878. godine na tom prostoru nalazila se zanatska mahala. Kako je među zanatlijama u ovoj ulici najrazvijeniji bio kazandžijski zanat, tako i ulica u narodu postaje poznata kao Kazandžijsko sokače. Poslednje kazandžijske radne zatvorene su devedesetih godina prošlog veka. Danas je tu veliki broj ugostiteljskih objekata i pešačka zona. Nezaobilazan je deo turističke ponude grada.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com