Izbori 2020

KONAČNI REZULTATI IZBORA U NIŠU: Naprednjacima apsolutna vlast

Od 61 mandata u Skupštini grada Niša listi “Aleksandar Vučić-za našu decu” pripalo je 47, što čini apsolutnu većinu ikada u gradskom parlamentu. Na izborima u Nišu izašlo je 44,28 odsto birača, podaci su Gradske izborne komisije.

 

U gradski palament, koji broji 61 odbornika naći će se i koalicona lista „Ivica Dačić-SPS-JS-Dragan Marković Palma“. Ova koalicija imaće šest odborničkih mesta. “Niš moj grad-Dragoslav Ćirković” u skupšinske klupe imaće četiri mesta, dok su listi “Aleksandar Šapić-Pobeda za Niš” pripala tri odbornička mesta. U gradski parlament ulazi i “Ruska stranka-Milan Krstić” i imaće jednog odbornika.

Prema podacima Gradske izborne komisije lista Srpske napredne stranke osvojila je 58,23 odsto glasova, socijalisti 8,41, lista “Niš moj grad” 4,86 posto, dok je Aleksandru Šapiću poverenje ukazalo 4,82 posto birača.

Ruska stranka je osvojila 1,71 posto i kao manjinska stranka uspela da uđe u niški parlament. Ostale liste nisu uspele da pređu cenzus od 3 odsto.

Lista „Suverenisti“ osvojila je 2,73 odsto, „Metla-Živi zid“ – 2,42, „Sergej Triffunović-Pokret slobodnih građana“ – 2,25, „Ne damo Niš-Bojan Avramović“-2,08 posto, „Dr Vojislav Šešelj – Srpska napredna stranka“ – 1,97, „Ujedinjena seljačka stranka“ – 1,95,  „Za kraljevinu Srbiju – Svi za Niš“ – 1,65, „Milica Đurić-Zavetnici“ – 1,57, „Narodni blok-Iskreno za Niš-general Momir Stojanović“ – 1,20, „Tolerancija za Niš-Mića Jevtić“ – 0,42 i „Srpska desnica-Za domaćinski Niš“ je osvojila – 0,39 posto birača.

Izbori su prema zapisniku Gradske izborne komisije protekli u najboljem redu, bez incidenata i prigovora.

U Nišu je svoje biračko pravo moglo da izkoristi 231.134 građana. Glasalo se na 176 biračkih mesta. Da bi se našli u odborničkim klupama liste su trebale da pređu cenzus od 3 odsto.

Nakon konačnog rasporeda mandata u Skupštini grada Niša ostaje da se vidi da li će biti promena u strukturi vlasti u Nišu, a svakako ono što najviše interesuje građane ko će biti gradonečelnik. Da podsetimo, prva na listi Srpske napredne stranke je sadašnja načelnica Nišavskog upravnog okruga Dragana Sotirovski pa se očekuje da će Niš po prvi put dobiti ženu na čelu grada. Međutim, sudeći po prethodnim izborima, kada je nosilac liste bio dr Zoran Perišić, a za gradonačelnika imenovan Darko Bulatović, koji je bio sedmi, možemo da zaključimo jedino da se do poslednjeg dana neće znati ko će naredne četiri godine voditi grad.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com