Virus Korona

Kon: Ne očekujem veliki procenat zaštićenosti populacije

Imunolog dr Srđa Janković i epidemiolog dr Predrag Kon saglasni su u procenama da stanovništvo u Srbiji nije steklo kolektivni imunitet i da to nije ni bio cilj jer bi u tom slučaju bio mnogo veći broj preminulih.

Kon je istakao da se moraju uraditi testovi da bi se znalo kakav nam je imunitet, ali da on lično ne očekuje veliki procenat zaštićenosti populacije.

“Čak i da je 10 odsto, što je visoko, i dalje ima 90 odsto onih koji nisu zaštićeni, a najviše starijih koji su bili zatvoreni”, kazao je Kon i istakao da ne veruje da će ikada da se vrati virus na ovakav način.

Što se tiče broja umrlih, Kon je kazao da on jeste zabrinjavajući, a da je posledica onoga što se dešavalo od kada je došlo do zaražavanja u Gerontološkim centrima.

“Taj ulazak koronavirusa u domove za stare je bio nešto što nije smelo da se desi, a sada nam ostaje da gledamo posledice i smrtne ishode”, izjavio je Kon.

Ukidanje vanrednog stanja, dodao je Kon, ne znači i ukidanje svih vanrednih mera, pogotovo što se tiče okupljanja u zatvorenim prostorima, jer je proglašena epidemija od posebnog značaja.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com