Virus Korona

Kon: Decu protiv korone trebalo bi vakcinisati samo ako imaju hronične bolesti

Epidemiolog i član Kriznog štaba kazao je danas gostujući u jutarnjem programu TV Prva da nije “najpametnije” vakcinisati decu, jer ona imaju najblaže simptome, osim ako nemaju neku hroničnu bolest. On je takođe upozorio da predstoje nove rizične situacije, jer se studenti vraćaju u domove zbog ispitnih rokova.

Ukoliko roditelji žele da vakcinišu svoje zdravo dete, moći će to da urade, rekao je Kon, a prenosi Beta.

On je naveo da je teško verovati da će se epidemija virusa korona ugasiti brzo.

“U svakom slučaju nekoliko godina bi trajalo bez vakcine, to je sigurno. Sve zavisi kako će virus da se ponaša u budućnosti. Sve je manja mogućnost da on nestane. Dakle, ostaje ovde”, kazao je Kon.

Na pitanje treba li da se strahuje zbog mogućeg spajanja virusa korona i gripa, rekao je da će korišćenje zaštitinih maski biti korisno i za grip.

Kada je reč o početku nove školske godine, epidemiolog Predrag Kon je naveo da u osnovnim školama još nije definisano da li će se stalno nositi maske na časovima i najavio da će detaljnije informacije o tome biti saopštene u toku sutrašnjeg dana.

On je poručio da je najbolje da roditelji svakog jutra mere deci temperaturu i da svako dete sa povišenom tremperaturom ne treba slati u školu.

Kako je predloženo, razredi u osnovnim školama biće podeljeni tako da maksimum bude 15 djaka u učionici i oni će imati četiri časa.

Stariji učenici, srednjoškolci, imaju više mogućnosti, oni će moći da imaju onlajn nastavu, ali će se to periodično menjati, dok će oni koji moraju da idu na praksu ići, kazao je Kon.

On je takođe upozorio da predstoje nove rizične situacije jer se studenti vraćaju u domove zbog ispitnih rokova, navodeći da je porast broja slučajeva korona virusa krenuo sa studentima.

“Studenti nisu bili u domovima, nego na proslavama. Praktično, svaki drugi koji je oboleo dao je izjavu o nekom masovnijem druženju”, rekao je Kon na TV Prva.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com