Kultura

Kompletan program Noći muzeja u Nišu

Period od 15. do 20. maja rezervisan je za otvorena vrata Narodnog muzeja Niš i tih dana ulaz na svim objektima se neće naplaćivati. Tokom te nedelje obeležava se nacionalna nedelja muzeja ali i Evropska Noć muzeja 19. maj, u okviru manifestacije „Muzeji za 10“.

Narodni muzej Niš spada u red najposećenijih muzeja Srbije sa preko 90.000 posetilaca na godišnjem nivou. „Na itinereru smo ekskurzija, stranih delegacija te putnika namernika koji prolazeći kroz ovaj deo zemlje i grada uvek obiđu i naše objekte.“ dodaju iz Narodnog muzeja.

Kompletan program Noći muzeja u Nišu:

Istorijski arhiv

“Stariji od veka”

Istorijski arhiv Niš odlučio je da u jubilarnoj, 70. godini postojanja javnosti prikaže najstariju i najvredniju arhivsku građu iz XIX veka – iz perioda pre oslobođenja od turske vlasti i neposredno posle toga. Javnost će moći da vidi najstariji dokument Istorijskog arhiva Niš.

Univerzitetska biblioteka “Nikola Tesla”

Izložba “Gustav Klimt: preteča moderne”

Gostujuća izložba „Gustav Klimt: preteča moderne“ u saradnji sa Austrijskim kulturnim forumom i UG „Mladi ambasadori“. Ove godine navršava se 100 godina od smrti ovog velikog umetnika. Tokom trajanja izložbe predviđena je i projekcija igranog filma “Klimt” reditelja Raula Ruiza.

“Sloboda nema cenu”

Izložba publikacija, fotografija i dokumenata koji prikazuju mnogobrojne bitke i borbe za oslobođenje Niša – od otomanskog perioda i bitke na Čegru, preko oslobođenja Niša u Velikom ratu do oslobođenja od fašista u Drugom svetskom ratu. Posetioci će imati prilike da vide priče o znamenitim Nišlijama koji su dali svoje živote za slobodu, ali i da se upoznaju sa bogatim fondom bibliotečke građe o ratovaima i njihovm posledicama u ovom kraju Srbije.

Narodno pozorište 

“Život je kabare”

Narodno pozorište povodom Noći muzeja pripremilo je specijalan muzičko scenski performans na platou ispred Pozorišta. U projektu učestvuju niški glumci i plesači uz pratnju benda. U ovom dvočasovnom muzičkom programu publika će imati priliku da čuje izbor numera iz najpoznatijih domaćih i stranih filmova, mjuzikala, kabarea i animiranih filmova.

Kreativni klub ABC

Zdrava tvrđava

Svake godine kroz jednonedeljni program stotinak mališana uči o reciklaži kroz radionice kao što su – ručna izrada papira, oslikavanje odeće prirodnim bojama, izrada nakita i sl. Cilj projekta je razvijanje ekološke svesti – upoznavanje najmlađe populacije sa ekološkim problemima i načinima da se oni prevaziđu putem recikliranja otpada i njegovog prerađivanja u upotrebne i lepe predmete.

U.G. “JAVNE MANIFESTACIJE” 

Pobede i pobednici – umetnost pobeđuje vreme

Umetnost pobeđuje vreme Izložba slika mr.lik. um. Milovana Penkova

Nastup pesnika iz svih niških književnih klubova i udruženja kao i muzičkih umetnika.

Institut za javno zdravlje

100 vizionara medicinske misli

Istorija medicine kroz portrete 100 najvažnijih ličnosti u oblasti medicine kroz vekove (ulje na platnu, kombinovana tehnika) autora Stanka Majranovića. Stalna postavka obuhvata dokumenta, fotografije, fotoalbume, osnivačke akte, medicinsku dokumentaciju vezane za razvoj medicine u svetu i u Srbiji.

Univerzitet Singidunum

“Niš – grad elektronike kroz vreme”

Izložba “Niš – grad elektronike kroz vreme” posetiocima prezentuje proizvode Elektronske industrije Niš iz druge polovine prošlog veka, poput tranzistora, radija, televizora, gramofona, kompjutera i drugih rezultata primene vrhunskih inovativnih i naprednih tehnologija po kojima je ovaj gigant elektronike i Grad Niš bio prepoznatljiv u celom svetu.

Dom Vojske

Album sećanja na naše pretke iz Prvog svetskog rata

Izložba fotografija projekta „Album sećanja na naše pretke iz Prvog svetskog rata“ prikazuje fotografije, ratne dnevnike, vojnička pisma, dopisne karte, spomenice i ostalu istoriografsku građu učesnika Prvog svetskog rata. To su jedinstvena svedočanstva o ratnim avanturama i stradanjima srpskog vojnika u ratnim godinama, potisnutog sa stranica svetske istorije.

Oficirski dom

Noć biologije

Posetioce očekuje interaktivni 3D model glave – visine 1.10m – koji predstavlja anatomsku i fiziološku povezanost uha, grla, nosa i sunznih kanala kao i građu i funkciju oka, uha i mozga.

Društvo arhitekata Niša

Genius Loci

Autorke su docenti na Filozofsko-umetničkom fakultetu u Kragujevcu na Katedri za unutrašnju arhitekturu. Biće izloženi njihovi radovi iz oblasti projektovanja enterijera.

Galerija “art55”

Samostalna izložba Ivon Tajn u Srbiji

Galerija art 55 prikazuje od 17. maja do 6. juna 2018. godine prvu samostalnu izložbu Ivon Tajn u Srbiji. Veću pažnja javnosti umetnica je privukla sa svojom serijom fotografija “Trideset dva kilograma”. Fotografije se bave morbidnom težnjom mladih devojaka i žena ka ekstremnoj vitkosti.

Umetnička škola 

Izložba radova, radionice i muzički program

Škola mode i lepote

Izložba učeničkih radova iz oblasti dizajna, tekstila, modna revija unikatnih odevnih predmeta, izložba učeničkih umetničkih fotografija, dramski deo, modna revija frizura.

Trajanje programa od 18:00 do 22:00 časova.

Dečiji centar 

Boje mog detinjstva

17:00 – 22:00 Dečiji centar učestvuje izložbom dečijih radova sa likovnog konkursa „Boje mog detinjstva“. Tema ovogodišnjeg likovnog konkursa je “Sloboda”, u skladu sa temom Noći muzeja – pobede i pobednici. Ovom prilikom biće dodeljene nagrade nagrađenoj deci. Takođe je pripremljen adekvatan muzičko-scenski program.

Atelje-galerija “Milica”

Slikom do pobede

Uvaženi mladi slikari stvaraće nova dela uživo uz podršku posetioca. Posetite nas da bi ste bili svedočili stvaranju novih dela. Trajanje programa od 18:00 do 22:00 časova.

Galerija Šukletović

Mala – velika pobeda

Izložba radova polaznika likovne radionice za decu Šukletović, na temu “mala-velika Pobeda”. Izložba slika Nede Veselinović-Šukletović (stalna postavka). 18-21h U prvom delu programa otvaranje izložbe dečjih radova nastalih u likovnoj radionici.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com