Hronika

Komemoracija povodom smrti Desimira Stanojevića u Narodnom pozorištu u Nišu

Nekadašnji član ansambla Pozorišta na Terazijama u Beogradu i Narodnog pozorišta u Nišu preminuo je 10. marta 2020. godine u 70. godini.

Кomemoracija povodom smrti Desimira Stanojevića biće održana u sali Narodnog pozorišta 13. marta u 12 časova, saopštilo je Narodno pozorište.

Desimir Stanojević je odigrao prvu ulogu upravo u niškom Narodnom pozorištu 7. oktobra od 1969. (Ah, divljino, u režiji Dušana Rodića). Do 1990. odigrao je preko 80 uloga (Đido – Milić, Ivkova slava – Neko, Večiti studenti – Šef, Šuma – Nesrećković, Zona Zamfirova – Mane, Doživljaji Nikoletine Bursaća – Nikoletina, Don Žuan se vraća iz rata – Don Žuan, Otac na službenom putu – Otac)…

Od 1990. god. je u angažmanu u Pozorištu na Terazijama, gde je igrao preko 30 uloga (Grk Zorba – Zorba, Violinista na kravu – Tevje, Maratonci trče počasni krug – Laki Topalović, Ivkova slava – Кalča, Tri musketara – Rišelje, Cigani lete u nebo – Talimon i otac Zobar, Jubilej – Prvak)… Igrao je i u drugim pozorištima u Beogradu (Beogradsko dramsko pozorište, Pozoršte Slavija, Pozorištance Puž).

Igrao u TV serijama, dramama i filmovima domaće i strane produkcije (Srećni ljudi, Seljaci, Selo gori a baba se češlja, Bićemo prvaci sveta, Lager Niš; RAI – Toulouse Lautrec, Carravagio, Lo scandalo della banca romana, Paura di amare, Restauratore).

Snimio je 5 celovečernjih televizijskih šou-programa za RTS i RTV (Neka pesma boli, I srušiše se lepi snovi moji, Veče u teatru, Mjuzikli za sva vremena, Кalčine priče, dečije pesme), kao i 4 albuma za PGP RTS.

Režirao je preko 10 predstava (Violinista na krovu, prvi mjuzikl u istoriji Niškog pozorišta 11.mart 2010, Mjuzikl Cigani lete u nebo 16.decembar 2017, Кafana kod svi, Sima se vraća kući, Ribarenje na asfaltu)…

Učestvovao je na 8 festivala zabavne, starogradske i dečije muzike („Menadžer“ u Beogradu, „Beogradsko proleće“, „Tamburica“ u Novom Sadu, „Niška jesen“ – dvostruki pobednik).

Dobitnik je više nagrada i priznanja iz oblasti pozorišta, televizije i muzike.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com