Društvo

Kome su ugrožena ljudska prava u Nišu?

Današnji dan obeležava se širom sveta kao Međunarodni dan ljudskih prava, a ove godine će u gradovima Srbije, pa tako i u Nišu, biti propraćen nizom tribina kojima će se ukazati na značaj poštovanja prava i dostojanstva svakog pojedinca.

Svako, bez izuzetaka, ima pravo na život, slobodu i sigurnost

Posebno će se skrenuti pažnja na probleme sa kojima se susreću branitelji i braniteljske prava, aktivistkinje, mediji i građani i građanke u Srbiji, koje vrste napada doživljavaju, kao i mere koje su preduzeli sami, a koje je eventualno preduzela država.

„Svedočimo odsustvu bilo kakvog dijaloga o situaciji u društvu i na političkoj sceni, pritiscima na retke preostale medije koji nisu u isključivoj funkciji vlasti, napadima na nevladine organizacije i pojedinke i pojedince koji se usuđuju javno misliti drugačije od vlasti, kao i instuticije poput zaštitnika građana ili poverenika za informacije od javnog značaja, te konačno, odsustvu zaštite nadležnih državnih organa“, kažu branitelji ljudskih prava.

zene
U Nišu o položaju žena

U Nišu će najviše govoriti o položaju žena, kao i o njihovom učešću u procesima donošenja odluka, kako na nacionalnom, tako i na lokalnom nivou.

„Činjenica je da žene zarađuju manje od muškaraca, nema ih dovoljno u politici niti u poslovnom svetu. Naš izborni sistem predviđa da na listama kandidata za narodnog poslanika trećinu čini manje zastupljeni pol čime je u značajnoj meri poboljšano prisustvo žena u parlamentu. Skoro sve liste, međutim, poštuju upravo taj minimalni broj kandidatkinja bez inicijative da imaju više predstavnica manje zastupljenog pola u svojim poslaničkim redovima i na rukovodećim pozicijama“, kažu branitelji ljudskih prava u Nišu.

Savet za ljudska i manjinska prava Grada Niša

Podsetimo, nedavno je u Nišu konstituisan Savet za ljudska i manjinska prava koji broji 14 članova a za predsednika je izabran Ferhad Saiti.

Članovi Saveta su: Sandra Mančić, Spase Koneski, Slavica Andonov, Bratislav Bečejski, Časlav Jovanović, Osman Balić, Darko Adamek, Kasim Kundali, Marko Colić, Aleksandar Saćipović, Saiti Omer, Kariman Alijević, Ljubiša Marić i Ratko Stefanović.

diskriminacija

Povratnici ne znaju svoja prava

Dan uoči obeležavanja Međunarodnog dana ljudskih prava iz organizacije Roma world su naglasili da su povratnici po readmisiji uglavnom Romi, koji nisu dovoljno informisani o svojim pravima i da u Nišu niko od njih nije dobio pomoć.

„Do septembra ove godine u Srbiju je vraćena 3041 osoba. Od toga 2015 osoba pripada romskoj populaciji. U Nišu su smeštene 133 osobe i nijedna nije dobila pomoć“, istako je Turkijan Redžepi iz organizacije Roma world.

Iz Komesarijata za izbeglice kažu da povratnici mogu da im se obrate i da imaju pravo na jednokratnu novčanu pomoć, građevinski materijal ili ekonomsko osnaživanje.

„Po našem lokalnom Akcionom planu od 2014.  do 2017. godine povratnici mogu da dobiju pomoć, ali ti ljudi se nisu pojavili u povereništvu i nisu podneli zahtev za pomoć. Čak postoje situacije da smo ljudima odobrili jednokratnu novčanu pomoć, ali nikada nisu došli da po rešenja“, rekao je Boris Nužda, poverenik Komeserijata za izbeglice i migracije u Nišu.

medunaordni-dan-ljudskih-prava

Od kada se obeležava Međunarodni dan ljudskih prava?

Ovaj dan obeležava se od 1950. godine, dve godine nakon što je 10. decembra potpisana Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima, u kojoj je istaknuto da su ta prava univerzalna i da ne zavise od nacionalne, državne, ideološke, socijalne i kulturne pripadnosti.

Tim dokumentom se štite građanske, političke, ekonomske, socijalne i kulturne slobode i prava čoveka – od prava na život i slobodu do prava na dostojanstvo, privatnost, socijalnu sigurnost i udruživanje.

Usvajanje Deklaracije predstavljalo je krupan napredak u tom trenutku, a tom prilikom ostale su uzdržane zemlje sovjetskog bloka, Saudijska Arabija i Južnoafrička Republika.

UN su 1966. donele dva sporazuma, kojima su razrađene slobode i prava proklamovana Deklaracijom o ljudskim pravima, a dokumente je prihvatilo 130 zemalja.

U okviru Saveta Evrope 1950. doneta je Konvencija o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda koja, pored osnovnih prava, ustanovljava i mehanizme zaštite i nadzora nad njihovim ostvarivanjem.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com