Društvo

Kolo srpskih sestara obeležilo Dan slovenske pismenosti u OŠ “Dr Zoran Đinđić”

"Samo zapisani narodi odlaze u istoriju."

Kolo srpskih sestara je ovogodišnji Dan slovenske pismenosti i kulture Sveti Ćirilo i Metodije obeležilo u OŠ „Dr Zoran Đinđić“ u naselju Brzi Brod. Ovo je samo nastavak dugogodišnje tradicije Kola, koju sprovodi zarad očuvanja jezika. Prema rečima predsednice Kola Ljiljane Stojanović svake godine su članice u nekoj školi, prisustvuju priredbi i daruju decu knjigama.

Učenici ove škole su se kroz svečanu akademiju koju su pripremili sa svojim mentorima, podsetili na vreme  kao od Ćirila i Metodija, preko Svetog Save, Dositeja Obradovića, Vuka Karadžića pa sve do današnjeg dana. Oni su govorili o slovenskom jeziku, a značajne ličnosti za srpski narod predstavili verodostojno, maskirani.

“Mi smo imale takav doživljaj u toj školi da ja na mogu da objasnim na koji način su ta deca spremila priredbu. Oni su se čak i obukli kao Vuk Karadžić, Ivo Andrić, sve je bilo upečatljivo. U priredbi je učestvovalo 46 učenika i prava je šteta da ta predstava ostane za jednokratnu upotrebu. Niko od dece ništa nije čitao, svi su govorili”, prenela nam je utiske predsednica Kola srpskih sestara.

Članice Kola su knjigama nagradile učenike koji su osvojili prva tri mesta na literarnom konkursu “Dokle god živi jezik, dotle živi narod”.  Prvo mesto pripalo je učenici šestog razreda Nikolini Mišić, drugo đaku sedmog razreda Ognjenu Jovanoviću i treće takođe učenici sedmog razreda Mini Kitanović. Oni su dobili knjige, primerene njigovom uzrastu poput: “Dnevnik Ane Frank”, “Ivkova Slava”, “Nečista krv”. Članice Kola daruju decu i knjigama , niškog autora Vladimira Vučkovića.

Svečanu akademiju su priredile: Sandra Sokolović, Nataša Veljković, Sanja Cvetković, Vesna Stanojević i Saša Živić, a Kolo srpskih sestara dale su školi tri pesme koje je napisala njihova članica, a učenici su ih predivno pročitali. Na taj način su i one učestvovale u celom doguđaju.

“Upamtiću reči jedne devojčice koja je rekla da je pisanje razgovor sa vekovima. Mi moramo da započnemo naš veliki razgovor sa našim potomcima”, kazala je Ljiljana Stojanović Niškim Vestima.

Stojanović je podsetila da misija Kola za očuvanje srpskog jezika i pisma traje od kada Kolo postoji. Pored humanitarnih aktivnosti i negovanje pravoslavnih obilčaja i tradicije, jeste i negovanje srpskoga jezika i pisma.

“Gledamo da sve one koji su nešto dali ovom narodu, malo ili više to je uvek mnogo, da ne zaboravimo da ih posetimo, da grobove njihove obiđemo. Kolo srpskih sestara je nekada imalo mnogo zadužbina, sada nemamo toliko mogućnosti. Ipak ostaće i iza nas ono što smo od srca darivali”, podsetila je Stojanović.

Ljiljana Stojanović rekla da će svim učesnicima ove priredbe uručiti blagodarnicu na kojoj će biti ispisano: “Hvala što činite dobro ne čekajući da se to od vas traži”. Dodaje da to možda nije nešto veliko, ali time žele da se mladi podsete da Kolo srpskih sestara sa vremešnim članicama brine o očuvanju jezika.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com