Društvo

Koliko često se Nišlije smeju i šta ih zasmejava?

Građani Niša Nišlije u anketi Niških Vesti su otkrili da su optimisti i da se trude da se smeju svakodnevno. Kako kažu, obično ih nasmeje dobar vic, neka situacija ili nečije neznanje. Većina njih povezuje smeh sa voljenom osobom i sa prijateljima, a nekim nije do smeha.

Evo odgovora koje smo dobili:

„Moj muž je vesele naravi i često me zasmejava, da ne kažem zafrkava. Njegov humor nas održava u najtežim trenucima“, kaže naša sugrađanka.

„Ja smeh povezujem sa svojim psom sa kojim provodim dosta vremena i on me usrećuje. Samim tim kada sam sa njim imam osmeh na licu. Ovako me zasmejavaju moji prijatelji, kada se družimo i prepričavamo naše razne događaje kojima se uvek smejemo. To je obavezan vid naše zabave“, kaže student iz Niša.

„Mene uveseljava i zasmejava smeh mog deteta koje ima tri godine i koje istražuje svet i to je tako simpatično ali i često mnogo smešno“, kaže Nišlijka majka dvoje dece.

„Meni više ništa nije smešno i ne znam kada sam se poslednji put nasmejao od srca… samo viđam sumorna lica oko sebe zbog cele situacije u zemlji“, rekao nam je stariji gospodin.

„Osim moje mlađe sestre koja me stalno zasmejava svojim ponašanjem, imam i jednog druga koji je zna mnogo viceva. Nekada pokušam da isti njegov vic ispričam nekom drugom, ali mi ne uspeva. Verovatno moj drug zna da zasmejava ljude jer zna da ispriča vic, u njegovom društvu nikad nije dosadno“, objašnjava nam učenica srednje škole.

Koliko često se smejemo?

Više od 58% ispitanih stanovnika Srbije bar jednom dnevno nasmeje se od srca, dok 82% to sigurno učini na nedeljnom nivou.

Gledano po regionima, najviše se smeju stanovnici Zapadne Srbije, i to oko 63% njih se od srca nasmeje barem jednom dnevno, dok je u Južnoj i Istočnoj Srbiji taj procenat nešto niži i iznosi 54%.

Ovo istraživanje je sprovedeno na uzorku od 1.050 ispitanika iz čitave Srbije, a za potrebe kompanije Marbo Product.

Ko se više smeje, muškarci ili žene?
Procentualno u Srbiji se na dnevnom nivou više smeju žene – skoro 60%, naspram 57% muškaraca.

Anketa je pokazala da je najveći procenat nasmejanih među ženama srednje starosne dobi, od 30 do 59 godina, koje žive u gradu.

Ujedno prva asocijacija na osmeh ispitanicima su voljena osoba ili ljubav, lepo vreme, novac ili plata, kraj radnog vremena, lepa komšinica i mnogi drugi pojmovi.

Većina ispitanika se složila da, pored dugog života, osmeh donose zdravlje, sreća, ljubav, bliski članovi porodice, pre svega deca, dobro raspoloženje i pozitivna energija.

Na pitanje kako najlakše izmamiti osmeh kod drugih, ispitanici su bili kreativni i naveli raznovrsne povode za smeh: lep gest i dobra vest, humor, šala i vic, poklon, novac ili iznenađenje, kuvanje za drage osobe, poklanjanje slatkiša, gledanje smešnih video klipova, deljenje komplimenata i zagrljaja.

Smejte se, zdravo je! To je savet iza kojeg stoje i lekari i psiholozi. Smeh deluje antistresno, jača imunološki sistem, popravlja raspoloženje i podiže samopouzdanje.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com