DruštvoKultura

Kolekcija svih objavljenih knjiga Miloša Petkovića na licitaciji LFN

Jedan od trenutno najčitanijih i najproduktivnijih pisaca na prostoru bivše Jugoslavije, Nišlija Miloš Petković pripremio je i potpisao za novu licitaciju Lokalne fondacije Niš sve svoje do sada objavljene knjige. Miloš iza sebe ima 18 izdatih knjiga, što je svojevrsni rekord naspram njegovih godina, rođen 1986. godine u Nišu. Licitacija se odvija na fb stranici LFN, a otvorena je do petka 12. februara u 12 sati. Početna cena za celu kolekciju knjiga je 6.000  dinara.

Sve knjige za licitaciju su potpisane, a onaj ko ih bude imao dobiće priliku da u njima (hronološki) nađe po jednu reč iz rečenice koja šalje jednu snažnu, motivišuću poruku.

Foto: LFN

Hronološki su objavljivane sledećim redosledom: Trilogija „Vukovi sudbine“ (1. Vukovi sudbine, 2. Heroji mesečevog znamenja, 3. Duhovi blaga), trilogija „Perunov hroničar“ (4. Perunov hroničar, 5. Rog slovenskih bogova, 6. Šapat Đavolje varoši), trilogija „Sedam mačeva“ (7. Tajna stare vodenice, 8. Poljubac princeze Ildiko, 9. Teslin vremeplov), 10. Veštica iz Strašilova, tetralogija „Patuljci i vile“ (11. Proleće, 12. Leto, 13. Jesen, 14. Zima), 15. „Usnuli zmajevi“, 16. „Jezomor“, 17. „Od mača do kubure“ i 18. „Detektivi iz Zoo-vrta“.

Miloš Petković, pisac; Foto: Andrea Paolillo

Neka izdanja ovih knjiga su rasprodata i teško ih je naći u slobodnoj prodaji, a još teže objediniti ih sve na jednom mestu. Miloš Petković je prepoznao ideje i vrednosti Lokalne fondacije Niš, pružio podršku i izdvojio za ovu priliku sve knjige koje čine njegovo dosadašnje književno stvaralaštvo. Miloš za svoj rad može da se pohvali i nagradama Sveta Petka, Svetosavski pečat, Zlatni trag, neke od knjiga bile su ili su deo lektire „Čitalica“; „Patuljci i vile“ (Pčelica), „Usnuli zmajevi“ (Laguna) i „Detektivi iz Zoo-vrta“ (Pčelica), dok su po nekima urađene pozorišne predstave; „Tajna stare vodenice“ (Portalibris, SKC Niš) i „Patuljci i vile“ (Pčelica, NKC Niš).

Neke od svojih romana Miloš Petković koautorski potpisuje sa drugim piscima: Mladenom Stanisavljevićem, Mladenom Đorđevićem, Rusom Antonom Ivanovičem Leskovim i frontmenom grupe Orthodox Celts Acom Seltikom. Petković je, inače, i predavač u školama kreativnog pisanja, autor dramskih tekstova i stripova, jedan od osnivača Udruženja ljubitelja fantastike „Ordo Drakoniš“ i odnedavno  scenarista spota grupe „Kerber“ (pesma „Bestraga sve“). Sa piscem Goranom Tokićem pokrenuo je ediciju „Fantazija“ i radi je na mestu PR-a u Niškoj pivari.

Foto: LFN

Novac prikupljen na licitacijima, kao i na drugim aktivnostima LFN i kroz donacije društveno-odgovornih kompanija i pojedinaca, biće uložen u lokalnu zajednicu, kroz podršku najboljim idejama građana u oblasti kulture, umetnosti, obrazovanja, sporta i uređenja grada.

Na prethodnoj licitaciji, potpisana ploča istaknutog muzičara i rođenog Nišlije, Nenada Vasilića, prodata je Vladimiru Sibinoviću za 9.000 dinara.

Već tokom februara biće otvoren prvi konkurs, na kojem će biti raspoređeno prvih 6.000 evra u ovoj godini. Na sajtu www.fondacijanis.rs dostupno je više informacija o radu i aktivnostima Lokalne fondacije Niš.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com