Kuhinjica

Kolač sa višnjama: 13 jednostavnih i brzih recepata na jednom mestu

Mnogo ste propustili ako niste imali tu sreću da probate domaći kolač sa višnjama ili pitu, koju su naše bake pripremale sa puno ljubavi. A izuzev pita, često su pripremale i domaći sok od višanja, kao i druge vrlo ukusne poslastice sa tim voćem.

Da li zbog toga što su koristile uglavnom domaće višnje ili zato što su svojoj deci i unučićima domaćice ranije pripremale kolače sa puno ljubavi, tek ti ukusi se vrlo teško mogu zaboraviti. I koliko god se trudili danas da pripremamo poslastice sa višnjama, a u kombinaciji sa raznim sastojcima, čini se da onaj ukus kolača iz detinjstva nikada ne možemo ponovo da okusimo.

Kolač sa višnjama recepti

Često se može čuti da jedna domaćica priprema najbolji kolač sa višnjama. A recept se razlikuje u nijansama u većini slučajeva.

Međutim, stvar je vrlo osetljiva i prilično diskutabilna, jer svaka domaćica je sklona da hvali recept koji ima.

U principu možete kombinovati različite namirnice, te praviti čokoladni kolač sa višnjama ili kolač sa višnjama i jogurtom, a postoji i recept za starinski bakin kolač sa višnjama i kolač sa višnjama bez jogurta. Može se naći i recept za posni kolač sa višnjama i pudingom, pa čak i recept za kolač sa višnjama bez šećera i još mnogo drugih varijanti.

Većina domaćica tvrdi da upravo one pripremaju najmekši kolač ili najsočniji, a svakako je sve više onih domaćica koje se odlučuju da pripreme brzi kolač sa višnjama koji u nastavku prenosimo.

Brzi kolač sa višnjama

Jedan od osnovnih recepata je upravo i onaj najbrži, koji podrazumeva pripremu testa nalik na patišpanj u kombinaciji sa ovim voćem.

Od sastojaka će vam biti potrebno sledeće:

  • 6 jaja,
  • šećer – 150 grama,
  • 150 ml ulja,
  • dve kesice vanilinog šećera,
  • 400 ml jogurta,
  • jedna kesica praška za pecivo i
  • oko 300 g brašna.

Priprema ovog kolača je vrlo jednostavna, a ide sledećim redosledom.

Najpre razbijte jaja i pomešajte ih u posudi sa pripremljenim šećerom, vanilin šećerom, praškom za pecivo i uljem. Posle toga sve to dobro umutite. Na kraju dodajte predviđenu količinu brašna, dok ne dobijete kremastu smesu.

Namerno nismo naveli količinu višanja, koja je potrebna za pripremu ovog kolača, jer to u principu zavisi od onoga ko ga sprema. Obično je dovoljno oko 300 g višanja, a možete dodati i veću količinu.

Pripremljenu posudu za pečenje podmažite ili stavite u nju papir za pečenje, pa prelijte u nju dobijenu smesu. Zatim poređajte višnje i blago ih otopite u tu smesu, a onda pecite kolač na 200 stepeni dok ne porumeni.

Možete ga po želji posuti i prah šećerom. A ako želite da pripremite neobičan kolač, možete ga pripremati i u obliku mafina.

 

Jednostavni kolač sa višnjama recept

U današnje vreme, kada mnoge domaćice nemaju baš puno slobodnog vremena na raspolaganju, nije uopšte čudno što biraju neke jednostavnije recepte. Naravno da je prilično diskutabilno šta je za nekoga jednostavna priprema, ali svakako je važno da kolač bude ukusan i u prilično kratkom roku pripremljen.

Jedan od najjednostavnijih recepata je navedena na sajtu https://www.bbcgoodfood.com/recipes/cherry-almond-cake , a za pripremu takvog kolača su vam potrebni sledeći sastojci: 200 g putera, 200 g kristal šećera, 4 jajeta, polovina kašike ekstrakta badema, oko 200 g brašna, 85 g mlevenih badema, pola kašičice praška za pecivo, 100 ml mleka, 300 grama višanja i listića badema u količini od dve kašike otprilike.

Ovaj jednostavni kolač sa višnjama je najbolje da pripremate u kalupu za kolače i torte.

Rastopite najpre puter, pa dodajte šećer i lagano umutite dok dobro ne sjedinite sve sastojke. Onda, jedno po jedno dodajte jaja, kao i ekstrakt badema, zatim mleveni badem i prašak za pecivo, a onda i mleko i brašno. Na kraju dodajte i pripremljenu količinu višanja.

Tako dobijenu smesu treba da prelijete u kalup za torte, a preko možete po želji posuti listićima badema.

Najbolje je ovaj brzi kolač sa višnjama da pečete u rerni uz upotrebu ventilatora i to na temperaturi od oko 150 stepeni.

Kolač sa višanjama i grizom

Kolač sa višanjama i grizom

Pored toga što ćete ovaj kolač vrlo brzo spremiti, on nije uopšte skup.

Izuzev 4 jajeta i 100 g kristal šećera, biće vam potrebno i 100 ml ulja, 150 ml jogurta i oko 200 g brašna. Takođe je od sastojaka potrebno da pripremite i 150 g griza, zatim polovinu kesice praška za pecivo i od 400 do 500 g višanja bez koštice.

Možete, kao i za svaki kolač od višanja, pre serviranja da koristite prah šećer za posipanje.

Najpre odvojte belanca od žumanaca, a zatim od belanaca umutite čvrst sneg. U žumanca dodajte pripremljeni šećer i takođe umutite u odvojenoj posudi. Ulje i jogurt dodajete u žumanca, a zatim i brašno. Na kraju dodajte griz, te sve zajedno sjedinite, a onda dodajte i prethodno umućena belanca.

Potrebno je da posudu obložite ili papirom za pečenje ili da je podmažete, a zatim u nju prelijte pripremljenu smesu.

Višnje ćete rasporediti preko te smese, a one će se zatim u nju utopiti.

Zagrejte rernu na 180 stepeni ili eventualno 200, pa pripremljen kolač sa višnjama i grizom pecite oko 30 do 40 minuta.

Kada se ohladi, isecite ga na komade željene veličine i pospite prah šećerom pre služenja.

Kolač sa višnjama i čokoladom

Jedna od omiljenih kombinacija mališana jeste i čokoladni kolač sa višnjama. A ono što je posebno dobro za taj recept jeste što uopšte nije komplikovan za pripremu.

Osim 400 do 500 grama višanja bez koštice, kao i 200 g čokolade za kuvanje, biće vam potrebni i sledeći sastojci: 200 gr putera, 2 kašike kakaa u prahu, 4 jajeta, 150 g kristal šećera, jedna kesica vanilin šećera i 150 do 200 g brašna.

Kao i za većinu recepata za voćne kolače, tako i ovde važi da je priprema prilično brza i jednostavna.

Rastopite na pari puter i čokoladu za kuvanje, pa ostavite da se malo prehladi. Jaja ćete umutiti sa pripremljenim šećerom i vanilinim šećerom, a onda ćete u njih dodati rastopljenu čokoladu i puter, te sve sjediniti. Brašno dodajete na kraju, a onda i višnje. Nemojte slučajno mutiti mikserom posle toga, već jednostavno promešajte blago kašikom ili varjačom.

Potrebno je da na temperaturi od oko 200 stepeni ovaj kolač sa višnjama i čokoladom pečete oko 40 minuta.

Žuti kolač sa višnjama

Žuti kolač sa višnjama

Kako ga mnoge domaćice nazivaju, ovaj voćni kolač sa višnjama zapravo liči na osnovni recept. Naravno da modifikacije postoje, te treba pustiti mašti na volju.

Osnovni recept za žuti kolač sa višnjama podrazumeva korišćenje sledećih sastojaka: 4 jajeta, 250 g šećera, 150 ml jogurta, 150 ml ulja, oko 250 g brašna, 300 do 400 g višanja, 1 kesica vanilin šećera i pola kesice praška za pecivo.

Sve sastojke izuzev višanja i brašna ćete umutiti mikserom dok se dobro ne sjedine, a zatim ćete dodati brašno i sve dobro umutiti.

Potom je potrebno da dodate višnje, a možete ih dodati i tek nakon što prelijete dobijenu smesu u podmazan ili papirom za pečenje obložen pleh. Ukoliko se odlučite za drugu varijantu, onda bi trebalo višnje blago da utisnete u testo.

Oko 30 do 40 minuta na temperaturi od 200 stepeni bi trebalo da pečete ovaj kolač, koji pre služenja takođe možete posuti šećerom u prahu.

Kolač sa višnjama i jogurtom

Najčešće se upravo ovaj recept pominje kao sočan kolač sa višnjama, a pretpostavlja se baš zbog jogurta.

Kolač sa višnjama i jogurtom

Ako želite da ga probate, biće vam potrebno:

  • 400 ml jogurta
  • 4 jajeta,
  • šećer – 200 gr
  • 200 ml ulja
  • pola kesice praška za pecivo
  • 3 do 4 kesice vanilin šećera,
  • 400 do 500 grama brašna.

Pojedine domaćice za pripremu ovog kolača koriste i malo narendane limunove kore. Takođe pripremite i oko 400 gr višanja bez koštice.

Dok spremate smesu, uključite rernu da se zagreje.

Dobro umutite jaja sa vanil šećerom, kristal šećerom i praškom za pecivo, pa dodajete jogurt, a zatim i ulje. Na kraju dodajete i predviđenu količinu brašna, te tako dobijenu smesu prelijte ili u kalup za kolače ili u drugu posudu. Svakako bi trebalo da je prethodno nauljite i pospete brašnom ili obložite papirom za pečenje.

Višnje ćete dodati na kraju, a ne zaboravite i da ih blago utisnete u testo.

Nakon što ispečete kolač, ostavite ga da se prohladi i služite ga posutog prah šećerom ili uz dodatak šlaga, a možete i sladoled od vanile da dodate po želji.

Kolač sa višnjama i pudingom od vanile

Kolač sa višnjama i pudingom od vanile

Takođe jedan od jednostavnih recepata jeste i ovaj. Potrebno je da pripremite 2 kesice pudinga od vanile, kao i mleko za njihovu pripremu, zatim 4 jajeta, 200 ml ulja i 150 ml mleka. Ne zaboravite da pripremite i 200 g kristal šećera, oko 400 g brašna, kao i između 400 i 500 g višanja, te polovinu kesice praška za pecivo i 2 kesice vanilin šećera.

Najpre pripremite puding prema receptu sa kesice, a zatim ga ostavite da se blago prohladi. Posle toga pomešajte jaja, šećer, mleko i ulje, te dodajte vanilin šećer i prašak za pecivo. Kada sve te sastojke dobro sjedinite, potrebno je da testo zagustite brašnom. U slučaju da vam se učini da je smesa mnogo gusta, slobodno dodajte malo mleka, a po želji možete i vode.

Posudu za pečenje odložite specijalnim papirom ili podmažite uljem, a zatim i pospite brašnom. Pripremljenu smesu ćete nakon toga preliti u tu posudu, a onda i posuti prethodno pripremljenim višnjama.

Pošto ovaj kolač ispečete, prelijte ga pripremljenim pudingom. A po želji, preko svega toga možete dodati i šlag.

Kolač sa višnjama bez jogurta

Najčešće je jedan od sastojaka ovakvog voćnog kolača i jogurt. Međutim, postoji i recept za kolač sa višnjama bez jogurta, a tada se obično koristi mleko za pripremu.

Ako želite da pripremate kolač na ovaj način, biće vam potrebna 4 jajeta, 100 ml ulja i oko 50 ml mleka. Svakako da će vam biti potrebno i 150 g kristal šećera, zatim jedna kesica vanilin šećera i polovina kesice praška za pecivo, kao i oko 300 do 400 g višanja. Takođe ako želite, pripremljeni kolač možete posuti šećerom u prahu.

Najpre umutite samo jaja, a zatim dodajte šećer, vanilin šećer i prašak za pecivo, pa sve sjedinite. Posle toga dodajte pripremljeno mleko i ulje, pa nakon kratkog mućenja, dodajte i brašno.

Posudu za pečenje podmažite i obavezno pospite brašnom ili odložite papirom za pečenje, pa prelijte umućenu smesu.

Što više višanja imate, to će ovaj kolač biti ukusniji, a njih ćete dodati na kraju.

Posni kolač sa višnjama i pudingom

Nekima možda ovo zvuči čudno, ali moguće je da pripremite i kolač sa višnjama bez jaja.

Od sastojaka će vam biti potrebno

  • 100 ml ulja
  • 300 g brašna
  • 200 g kristal šećera
  • 2 kesice vanilin šećera
  • pola kesice praška za pecivo
  • oko 150 ml vode

Što se tiče pudinga, dovoljne će vam biti 2 kesice pudinga od vanile. Sem toga, potrebno je i oko 300 g višanja, iz kojih ćete izvaditi koštice.

Pripremite puding sa vodom i ostavite ga da se prehladi, dok mutite testo.

Sve navedene sastojke, osim višanja ćete sjediniti, a zatim i preliti smesom u podmazanom i brašnom posutu posudu. Višnje rasporedite na kraju, a nakon što se kolač ispeče i ohladi, prekrijte ga pripremljenim pudingom.

Jedna od varijanti ovog recepta jeste i da posni šlag dodate na kraju.

Švacrvald kolač sa višnjama

Svacrvald kolac sa visnjama

Mnogima je omiljena i takozvana Švarcvald torta, a koja osim sa višnjama, može da se priprema i sa drugim voćem. Ipak, za tu tortu je potrebno pripremiti tri kore, dok je recept za Švarcvald kolač sa višnjama mnogo jednostavniji.

U ovom slučaju se priprema samo jedna kora, a za to će vam biti potrebni sledeći sastojci: 6 jaja, 250 ml ulja, 1 kesica praška za pecivo, 2 kesice vanilin šećera, 4 kesice pudinga od čokolade, kao i mleko za pripremu, te 150 g šećera.

Za izradu fila za ovaj kolač je potrebno 2 kesice pudinga od vanile, 700 do 800 g višanja, a po želji može se dodati i rakiju od tog voća. Ovaj kolač se obavezno premazuje šlagom, pa možete odabrati da li ćete ga pripremati iz kesice ili od slatke pavlake.

Nešto je kompleksnija priprema u ovom slučaju, jer iziskuje da najpre napravite koru, a zatim i fil i umutiti šlag.

Sve sastojke za koru bi trebalo pomešati i umutiti, a na kraju dodajete i puding. Dok se kora peče, pripremite fil. Umutite puding od vanile prema uputstvu, a zatim u njega dodajte i višnje. Sve zajedno kuvajte dok ne bude gusto, pa po želji dodajte i rakiju od višnje.

Preko pečene kore bi trebalo ravnomerno da rasporedite fil i ostavite da se ohladi.

Kada se Švarcvald kolač sa višnjama potpuno ohladi, prekrijte ga šlagom ili umućenom slatkom pavlakom.

Kolač sa višnjama bez šećera

Ako iz bilo kog razloga izbegavate da jedete šećer, onda je ovo pravi recept za vas. Potrebno je da koristite zaslađivač po želji, a od sastojaka će vam prema receptu sa sajta https://natvia.com/cherry-cake/ biti potrebni sledeći sastojci: 2 jajeta, 125 g putera, 60 g zaslađivača, 1 kašika ekstrakta vanile, 90 gr badema, 50 g brašna i 375 g višanja bez koštica.

Zagrejte rernu dok mutite smesu, a potrebno je prvo da istopite na pari puter i dodate zaslađivač. Blago ih sjedinite, pa dodajte ekstrakt vanile i jaja, sve vreme muteći. Posle toga dodajete brašno i još malo mutite dok se sve ne sjedini. Vodite računa da nema gromuljica. Zatim sve to prelijte u posudu, koju ste blago podmazali i pecite oko 20 do 25 minuta.

Kada ovaj brzi kolač sa višnjama dobije zlatno žutu boju, izvadite ga iz rerne, pa ostavite da se prehladi pre služenja.

Beli kolač sa višnjama

Još jedna od varijanti jeste i takozvani beli kolač sa višnjama. A to je još jedna poslastica, koja se vrlo brzo priprema.

Izuzev 5 jaja i 300 g višanja bez koštica, biće vam potrebno i 150 gr kristal šećera, 175 g putera i 100 g bele čokolade. Naravno da je potrebno da dodate i na vrh noža praška za pecivo, kako biste jeli najmekši kolač sa višnjama. Od sastojaka će vam biti potrebno još i oko 200 g brašna.

Imajte na umu da ovaj kolači ima i glazuru, a koja se priprema od prah šećera, limunovog soka i vrele vode. Razmera je 250 g šećera u prahu i 2 do 3 kašike soka od limuna, kao i malo tople vode, kako bi se limun i šećer bolje sjedinili.

Najpre otopite čokoladu, a ostavite puter na sobnoj temperaturi dok ne omekša. Nakon što otopite čokoladu, pomešajte jaja i šećer, pa dobro ih sjedinite i onda dodajte i puter, te opet sve dobro sjedinite. Dodajte prašak za pecivo i po želji vanilin šećer, a zatim sve zagustite brašnom. Na kraju dodajete ranije rastopljenu čokoladu i višnje, pa sve blago promešajte kašikom.

kremasti kolač sa višnjama

Ovaj brzi kolač sa višnjama ćete zatim ispeći. Obično je dovoljno oko 40 minuta da ga pečete na temperaturi od 200 stepeni, odnosno dok ne dobije zlatno žutu boju.

U međuvremenu pripremite glazuru i to tako što ćete pomešati prah šećer, limunov sok i toplu vodu, pa je prelijte preko kolača.

Ukoliko vam se više dopada opcija da beli kolač sa višnjama ima i glazuru od bele čokolade, možete se i za tu opciju odlučiti.

Kolač sa plazmom i višnjama

Ne postoji poslastica koju mališani više vole od ove. Pored toga što je izuzetno ukusan, ovaj kremasti kolač sa višnjama se i vrlo brzo i lako sprema.

Pripremite sledeće sastojke: 300 grama „ Plazma “ keksa u komadu i isto toliko mlevenog keksa, zatim 500 g slatke pavlake i 300 g šlaga u prahu. Takođe će vam biti potrebna i jedna kisela pavlaka, kao i oko 500 ml mleka i 500 g višanja.

Iako je ovaj kolač sa višnjama i mlekom izuzetno ukusan, trebalo bi da znate da je njegova priprema nešto kompleksnija. Zato je dobro da poštujete sledeći red.

Prvo je neophodno da prema uputstvu umutite slatku pavlaku. Posle toga ćete umutiti šlag, ali ne svu količinu, već 200 gr, jer preostalih 100 grama ostavljate za glazuru. Ššlag umutite sa 200 ml mleka, a onda dodajte i kiselu pavlaku. Svemu tome ćete dodati već umućenu slatku pavlaku.

Tako dobijenu smesu je potrebno da podelite na dva jednaka dela. U jedan od njih ćete dodati pripremljeni mleveni keks.

Zatim uzmite posudu u kojoj ćete ređati kolač, pa njeno dno obložite „ Plazma “ keksom u komadu, koji ćete prethodno umočiti u mleko. Kada obložite dno, prekrijte ga onom polovinom smese u koju niste dodali mleveni keks. Preko toga rasporedite višnje, a onda dodajte i drugu polovinu smese, to jest onu u koju ste dodali mleveni keks. Umutite preostali šlag i prekrijte ovaj sočni kolač sa višnjama.

Autor teksta i fotografija: MajkaPriroda.com

PROČITAJTE JOŠ…

Jednostavni recepti za domaći sok od višanja bez kuvanja i šećera

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com