Društvo

Koje su to nove stvari koje čekaju đake od septembra?

Minisartstvo prostvete na čelu sa Mladenom Šarčevićem pripremilo je novine za đake koji će se od septembra vratiti u školske klupe. 

Pored toga što je u ovom trenutku, uprkos velikom nezadovoljstvu javnosti, veoma izvesno da će uniforme za sve osnovne škole u Srbiji biti obavezne, na šta je pristalo polovina škola, Šarčević je najavio da će od septembra, đaci pohađati tri izmenjena predmeta – fizičko i zdravstveno vapitanje, tehniku i informatiku. Ministar je dodao da će se kroz međupredmetno povezivanje uvesti i finansijska pismenost, odnosno preduzetništvo.

U okviru predmeta Informatika, koja se uvodi kao obavezan predmet u osnovne škole, đaci će učiti i programiranje, a ministar je izjavio da će se preko kredita Evropske banke kupiti preko 4.500 novih računara, i tako će do 1. septembra škole biti u potpunosti opremljene.

Ministar je dodao se radi i na sistemu koji će omogućiti da deca u školi koriste i tablete.

Novina ima i u nastavničkoj strukturi. Prema rečima Šarčevića, održaće se obuka za nastavnike gde će nastavnici svih škola imati osnovnu elementarnu informatičku pismenost zbog projekta elektronskog dnevnika koji će dovesti do smanjenja administracije za prosvetne radnike i lakši pristup informacijama za roditelje.

Predstavlja i kontrolni mehanizam stanja u obrazovnom sistemu, a od jeseni u 200 škola počinje realizacija projekta “E-dnevnik”.  

Ove novine se prvo uvode u prvim i petim razredima osnovne i prvim razredima srednje škole. 

Izvor: Edukacija.rs, 021.rs

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com