Stari Niš

„Kod sata u devet“

Zgrada Osnovnog suda u Nišu izgrađena je početkom XX veka kao Zgrada Sreskog načelstva ili Poglavarstva. Nije poznato ime arhitekte ali je poznato da je radove izvodio preduzimač Milan Stefanović 1910. godine.

Razuđena osnova ove prostrane ugaone građevine sa satnom kulom na zasečenom uglu ispod koje je glavni ulaz, kao i spoljna obrada bila je izvedena u kitnjastoj secesiji sa dekorativnim površinama što joj je davalo posebnu draž. Кasnije je zgrada služila kao Okružni i Sreski sud. Godine 1937. na zgradi je dograđeno krilo, a 1957. godine još jedan sprat, tako da je izgled fasada pojednostavljen uništavanjem celokupne secesijske dekoracije. Na sreću tokom poslednje rekonstrukcije fasade u devedesetim godinama XX veka sva secesijska dekoracija je vraćena. Danas je to Palata pravde.


Od samog nastanka zgrada je jedan od ukrasa Sinđelićevog trga na kome se nalazi, ali posebnu draž joj ipak daje sat na kuli. Sat je postavljen 1910. godine kada je objekat dobio osvetljenje. Kako su godine prolazile, kazaljke su povremeno zastajkivale, više puta popravljane pre nekoliko godina definitivno i prestale da mere vreme.

Iako sat odavno čas radi, a čas ne radi danas često u prolazu po navici pogledamo na kulu. Možda i ne toliko zbog tačnog vremena koliko zbog sećanja na tinejdžerske dane, prve izlaske i povremene ljubavne sastanke koje su generacije iz 80-ih i 90-ih zakazivali „kod sata u devet“.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button