Politika

Koalicija“Niš, moj grad“: Grad u dugovima, javna preduzeća pred kolapsom, a Trg i Tvrđavski most nepoznanica

Odbornici koalicije „Niš, moj grad“ podneli su Skupštini Grada Niša predlog za dopunu dnevnog reda 15. sednice Skupštine Grada koja je zakazana za sredu, 25.avgust. Oni traže od čelnika Grada da podnesu izveštaj o izvršenim radovima na uređenju Trga Kralja Milana i tvrđavskog mosta, kao i izveštaje o kreditnoj zaduženosti Grada Niša i stanju u javno komunalnom sektoru.

Niška javnost je uznemirena dužinom trajanja radova na rekonstrukciji Trga Kralja Milana, sa parkom preko puta Gradske kuće, kao i dužinom trajanja radova na rekonstrukciji tvrđavskog mosta. Takođe, niko ne zna ni kolika je njihova cena koštanja. Smatramo da je Skupština Grada Niša prava adresa gde čelnici Grada treba da podnesu taj izveštaj zbog mnogih nedoumica koje su vezane za raspisane tendere za ove radove“, kažu odbornici koalicije „Niš, moj grad“ i dodaju da izveštaj treba da sadrži i mišljenje nadzornih organa koji su se menjali na ovim objektima.

Odbornici kažu da se ne pamti da je poslednjih decenija bilo ovoliko zaduženje Grada i gradskih preduzeća, te zato traže da se na sednici Skupštine Grada uvrsti tačka o kreditnoj zaduženosti grada kao i tačka o stanju u javno komunalnom sektoru.

„Prema našim saznanjima, u ovom trenutku, zaduženje Grada i gradskih preduzeća prelazi 4,2 milijarde dinara, a sa najnovijim zaduženjima Grada i JKP „Mediana“ taj iznos biće čak 4,5 milijardi dinara što dovodi u opasnost funkcionisanje Grada i gradskih preduzeća. Nikada se nije desilo poslednjih decenija da neko gradsko javno komunalno preduzeće organizuje štrajk upozorenja. Svih šest sindikata imaju jedinstven stav po pitanju štrajka JKP „Mediana“, jer, po njima, preduzeću preti  operativni kolaps. Više puta smo ukazivali da je zbog loše organizacije i nestručnih ljudi u ovom i drugim javno komunalnim preduzećima ugroženo funkcionisanje Grada“, zaključuju odbornici i dodaju na kraju:

„Ne smemo dozvoliti da nam se ponovi situacija koja je pod ovom vlašću zadesila JKP „Gorica“. Sva niška javno komunalna preduzeća funkcionišu na zastareli način, pa su zbog toga i česte smene rukovodilaca tih preduzeća.“

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com