Politika

Koalicija Niš moj grad: Zaposleni u Juri rade u pregrejanim halama i sa mokrom odećom

Na poziv velikog broja zaposlenih, odbornici Koalicije Niš, moj grad posetili su danas zaposlene u kompaniji Jura i razgovarali o uslovima rada. U Juri u Nišu, gde radi oko 2.700 ljudi, ni u vreme aktuelnog toplotnog talasa, kada je temperatura napolju i preko 35 stepeni, nije dozvoljeno korišćenje klima uređaja, žale ze zaposleni.

Prema rečima radnika, klima uređaji, koji inače postoje, nisu uključeni nijednom. U halama je vruće, pa ne postoje adekvatni uslovi za rad. Među radnicima ima i onih sa lošijim zdravljem pa postoji bojazan da nekom ne pozli, usled velike toplote u halama.

“Nakon što su u zimskim mesecima radnici morali da rade i vikendom pod pretnjom otkaza, ostvarivali prekovremeni rad u zimskim mesecima, na šta sam upozoravao, sada radnici nemaju uslove za rad usled ekstremno visokih temperatura.

Država Srbija je dala subvencije za svako radno mesto, Ministarstvo rada je u obavezi da vodi računa o položaju radnika i njihovom statusu u odnosima sa stranim partnerima i investitorima.

Odgovornost Grada je u tome da je ustupio zemljište i omogućio povoljne uslove kompanijama da rade”, rekao je Miodrag Stanković, odbornik Koalicije Niš, moj grad.

Foto: Koalicija “Niš moj grad”

Niški odbornik zahteva da Grad Niš preuzme ulogu medijatora i da se kompaniji „Jura” postavi uslov za obezbeđenje elementarnih uslova za rad, koje radnici moraju imati.

“Posebno se obraćam sindikatima i apelujem da otvoreno i beskompromisno stanu ispred radnika i ukažu na način kako da odbrane njihova radnička prava i zaštite ljude od trenutne situacije, gde radnici nemaju pravo na normalne uslove za rad”, istakao je Stanković.

Podseća da Zakon o radu propisuje da svaki zaposleni ima pravo na bezbednost i zaštitu života i zdravlja na radu, te da je poslodavac dužan da to obezbedi.

Prema Zakonu o bezbednosti i zdravlju na radu, svaki poslodavac je dužan da primeni preventivne mere, među kojima i one “savremene tehničke” i “organizacione”, kako bi se “otklonio rizik od povređivanja i oštećenja zdravlja zaposlenih ili on sveo na najmanju moguću meru.

Poslodavac je obavezan i da zaposlenima obezbedi radno mesto na kojem su sprovedene mere bezbednosti i zdravlja na radu, kao i radni proces koji je prilagođen njihovim telesnim i psihičkim mogućnostima.

“Kao dugogodišnji sindikalni aktivista došao sam da podržim zaposlene u kompaniji Jura. Radnici Jure rade u nepovoljnim uslovima, smatram da je jedan od razloga taj što fali aktivizam predstavnika sindikata u Juri”, rekao je Rade Rašović sindikalni aktivista i dodao:

“Stavljanjem u nepovoljni položaj sindikalnih predstavnika i vršenje represije nad njima je protiv zakonito.

Pozivam nadlažne u državi i Gradu da učine napor i da se radnicima Jure omoguće bolji uslovi rada kao I omogućavanje formiranja drugih sindikata što je radnicima kroz Ustav Republike Srbije i zagarantovano pravo.

Zaposleni u Juri se sada osećaju nezaštićeno, usamljeno, osnivanjem sindikata koji će iskreno zastupati interese radnika, to bi se to promenilo”, istakao je Rašović.

Ova indistrujska zona je jedna od prvih u Srbiji i ovde sa uspehom rade Jura i Šinvon. Fabrika Jura je počela sa radom davne 2011. godine.

“Žalosno je to što se ova industrijska zona nije proširila, a mogla je do pruge da se proširi što je bila ideja jer tu postoje svi infrastrukturni uslovi. Uslovi rada nisu dobri I to smo čuli u razgovoru sa ljudima koji rade u Juri. Prvo što u ovako vrelim danima karakteriše te uslove rada je da ne rade klima uređaji i da se “pada u nesvest” kako su rekli zaposleni jer nemaju osnove uslove za rad”, rekao je Branislav Jovanović odbornik Koalicije Niš, moj grad.

Oni traže od sindikata da što pre stanu iza radnika. Predstavnike ove koalicije čudi da do sada nisu podigli glas.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

2 Komentara

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com