DruštvoPolitika

Koalicija “Niš, moj grad”: Sramna presuda za dvostruko ubistvo na Bulevaru Medijana

Da nam pravosuđe nije nezavisno i da je podložno pritiscima iz Beograda, pokazuje najnovija presuda Apelacionog suda u Nišu koji je izrekao kaznu zatvora od šest godina Beograđaninu koji je prošle godine usmrtio oca troje dece, Dejana Ilića, i dvanaestogodišnjeg Andreja Prenkljušaja u saobraćajnoj nesreći na bulevaru Medijana. Tako je preinačena presuda Osnovnog suda u Nišu kojom mu je izrečen sedmogodišnji zatvor. Dižemo glas protiv ovakvih odluka jer očigledno su nam potrebne reforme i promene na svim nivoima, a naročito u oblasti sudstva jer je tu situacija najalarmantnija, kažu odbornici koalicije „Niš, moj grad“ u Skupštini Grada Niša.

Oni kažu da je skandalozna odluka Apelacionog suda u Nišu da smanji kaznu zatvora na šest umesto sedam godina, jer su ugašena dva mlada života i dve porodice zavijene u crno.

„Nije prvi put da se sa ovog nivoa sudstva donose ovakve i slične odluke. Mi imamo obavezu prema građanima Niša koji su na referendumu rekli NE promeni Ustava jer su Nišlije odavno shvatile da se donose političke i dirigovane presude kao u ovom slučaju“, naglašavaju odbornici.

Oni dodaju na kraju da smo danas svedoci sve brojnijih i u sve većoj meri zabrinjavajućih pokušaja izvršne i zakonodavne vlasti da iskoriste poluge kojima raspolažu kako bi uticale na sudstvo.

„Samo nezavisno sudstvo predstavlja okosnicu vladavine prava i od suštinskog je značaja za funkcionisanje demokratije i poštovanje ljudskih prava”, zaključuju odbornici.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com