Politika

KOALICIJA NIŠ MOJ GRAD: Niš, zarobljeni partijski grad

„Veliki je skandal da nema pisanog izveštaja gradonačelnice Niša na dnevnom redu predstojeće sednice Skupštine Grada. To je veliki minus za jedan prestoni grad, drugi po veličini u Srbiji. Mi živimo u mraku i ne znamo gde se troši novac, nemamo izveštaj javnih preduzeća kako su poslovali prošle godine, a imamo tačke dnevnog reda da radimo dokapitalizaciju tih preduzeća, evo JKP „Tržnica”, na primer. Odlučujemo o školskim odborima, a ne znamo kako je radilo Gradsko veće i gradonačelnica. Nemamo izveštaj kako radi Kancelarija za lokalni i ekonomski razvoj u kojoj se odlučuje o većini para gde idu, ne znamo kako radi Direkcija za izgradnju grada. Mi živimo u zarobljenom i partijskom gradu. Ako odbornici vape za informacijama, kako je tek običnim građanima”, kažu odbornici koalicije „Niš, moj grad” u Skupštini Grada Niša.

Oni kažu da je rezultat aktuelne gradske vlasti za 2 godine nepoštovanje Statuta Grada, izbegavanje Zakona, urušavanje institucija i stvaranje novih dugovanja.

“Jednom rečju presipanje iz šupljeg u prazno. Već duže vreme Niš je u potpunoj blokadi, načelnici su u vd statusu, direktori javnih preduzeća van mandata, Grad i preduzeća u sve većim dugovima. Lokalna vlast posle 10 godina ne ume da vodi grad. Bave se samo svađama, to su njihovi gorući problem, a ne građani. Odlučuju koje će se ulice asfaltirati u zavisnosti ima li tamo članova njihove stranke, da oni ne gaze blato, a obični građani čekaju na asfalt godinama”, tvrdi odbornik Miodrag Stanković.

Njegov kolega, Branislav Jovanović, kaže da je ova vlast pokazala kako funkcioniše jedan potpuno zaribao sistem. On naglašava da nema kapitalnih investicija i da se sve zasniva na rehabilitaciji objekata, rekonstrukciji ulica i krpljenju rupa.

„Od starih škola prave nove škole, od mesnih zajednica prave obdaništa, kulturne centre. Sve se izokrenulo, a oni jedanaesta godina nisu uradili jednu školu ili novo obdanište iz temelja. Uradili su jedan bulevar za jednu deceniju vlasti, a mi deset novih bulevara. U tome se mi razlikujemo, za nas govore dela, a za njih prazna obećanja” , ističe Jovanović.

Odbornici su složni oko toga da ne može grad da se razvija na najavljenom akva parku kod Niške Banje i da se iz gradskog budžeta izdvaja 2 milijarde dinara za ceo projekat. Kažu da je to ekonomski neodrživo i kad tad će Grad morati da vraća dugove.

Stanković dodaje da 1000 najsiromašnijih građana Niša u Narodnoj kuhinji dobija po jedan topli obrok i to samo radnim danima, a subotom i nedeljom i u vreme praznika ostaju bez hrane,

“Građani svake godine imaju problem sa poplavama, usled obilnih kiša, a oni se bave akva parkom”, kaže Stanković.

Jovanović naglašava da je ovu godinu obeležilo „Oko sokolovo” i da je to najnoviji način da se „odere koža” našim sugrađanima.

„Povećan porez na imovinu, notari, izvršitelji, kamere na raskrsnicama, pa imaju ljudi traume od vas. Grobarijada, sukanijada, gulašijada, seoska olimpijada, buregdžijada, Mira Škorić kao kulturni događaj ove godine, to su dometi ove vlasti, a najveća atrakcija u gradu je što Niš dobija turistički voz do Svrljiga”, zaključuje on.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com