Politika

KOALICIJA “NIŠ, MOJ GRAD”: Gradska uprava da služi građanima, a ne vladajućoj partiji

“Predaćemo odborničku inicijativu da se što pre raspiše konkurs za izbor načelnika gradskih uprava i direktora javnih preduzeća koji su u statusu vršioca dužnosti. Tražićemo i da se ponovo otvori rasprava o Statutu Grada Niša, zbog nefunkcionalnosti gradskih uprava, jer zbog loše organizacije ne služe građanima na adekvatan način. Tražićemo i da se što pre uradi rebalans budžeta i to u delu socijalnih davanja jer krizom su najugroženija deca i penzioneri za šta imamo konkretne mere.”, kažu odbornici koalicije “Niš, moj grad” Miodrag Stanković i Branislav Jovanović.

Stanković kaže da je Niš punih deset godina u VD statusu, a iz godine u godinu samo se smenjuju vršioci dužnosti direktora javnih i javno komunalnih preduzeća.

“Prema našim saznanjima, u ovom trenutku, zaduženje Grada i gradskih preduzeća prelazi 4,5 milijardi dinara, što govori da smo u totalnom kolapsu sa ovim lokalnim rukovodstvom. Odlukom Gradskog veća, svih 6 gradskih uprava promenilo je čelne ljude što govori da one nisu funkcionalne i da se vode političkim, a ne profesionalnim interesima, kao i da su VD načelnici pod konstantnim pritiskom. Izbor svih direktora za vreme vlasti SNS-a u Nišu je očigledan primer stranačkog zapošljavanja i nepoštovanja zakona. Svi smo bili svedoci kršenja zakona da bi se namirile stranačke struje prilikom izbora direktora JP i JKP u Nišu 2017. godine, a sada se suspenduju institucije dok se odlučivanje o svemu prenosi u ruke jedne političke stranke”, kaže odbornik Stanković.

Njegov kolega, Branislav Jovanović, ističe da „Niš, moj grad” za razliku od drugih ne traži ništa sem šanse jer bi za godinu dana, kako tvrdi, obezbedili milijardu dinara racionalizacijom, uštedom i reorganizacijom. Naglašava i da se u gradu ništa kapitalno ne radi već se vlast bavi isključivo sobom, smenama, rotacijama i rehabilitacijom već izgrađenih ulica

„Primer je Francuska ulica koja se otežano radi, iako se samo grebe i menja asfalt. Od čelnika Grada čuli smo da je to sve zbog ekonomske krize u svetu. Gradski prevoz je poskupeo 33 posto, grejanje 11 posto, a lokalna vlast samo putuje. Bili su skoro u Beču, zatim su posetili expo sajam u Dubaiju, a najnovija je poseta Šarm el Šeiku. Brojna delegacija trenutno boravi u Egiptu gde će razgovarati o turizmu. Trebalo je da tamo idu oni koji su zaduženi za resor turizma, a ne delegacija sastavljena od preletača iz drugih stranaka” , rekao je Jovanović.

On pita gradske čelnike:

“Ko to plaća? Koju korist će Grad imati od toga?”

“Možda idu po kamilu za jahanje koja će biti atrakcija akva parka, po ugledu na Palminu žirafu ili će Egipćanima preneti iskustva naše muzičke i svetleće fontane sa Trga. Šta očekivati na kraju krajeva od ljudi koji grade fontane pored reke. To nema nigde u svetu, samo kod nas”, zaključuje Jovanović.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com