Kolumna

Ko to šalje “pauka” na bolesnike i time atakuje i na državu baš u vreme Zadušnica

Stariji će se verovatno setiti (mlađi, na sreću, ne pamte vreme redova, parnih i neparnih brojeva registracija, zatvorenih granica) situacije kada su u SFRJ Slovenija i Hrvatska otvorile granice za svoje građane za katolički Dan mrtvih, u vreme kada nam nije bio dozvoljen izlazak iz zemlje. I pored toga što ovom merom, čiji je cilj bio da svojim građanima omoguće posetu grobova van granica tih republika, nisu ugrozili nikoga, digla se ogromna tenzija s ove strane granice Austrougarske monarhije, nekadašnje. Te kako su mogli da misle samo na sebe, te kako i nama nije omogućeno isto, uglavnom, stekla se slika sveopšte uvređenosti zbog mere koja uistinu nikoga nije trebalo da tangira. Kad su republike ionako još i u to vreme bile države za sebe.
A države koje misle na sebe i na svoj narod ponašaju se upravo po tom modelu. Posebno o nekim datumima: o državnim i verskim praznicima i o onima koji to nisu, ali su negde u tom rangu, npr Zadušnice – nezvanični praznik mrtvih.
Nije, doduše, država tako naredila, ali oni njeni uposlenici zaduženi za red, koji jesu smislili da se baš na dan kada se narod ovdašnji priprema za sutrašnje Zadušnice, a u mnogim niškim selima na groblja se izlazi i danas (ostalo od Turaka) – pojača intenzitet “dejstva” pauka, svakako su se ogrešili najpre o taj isti narod. Ali i samu državu, istovremeno, koju će taj isti narod da psuje kao vinovnika svega što mu se dešava pod njenom kapom.
Pored samog ulaza u Zavod za transfuziju u Nišu, mesecima… godinama zapravo, parkiraju automobile svi oni koji dovoze pacijente zbog neke analize. I nikada, ali bukvalno nikada nikome nije palo na pamet ne da bilo koga kazni, nego ni da ga samo opomene zbog toga.
I setio se neko pametan, eto, baš danas – nije mogao “lepši” datum da izabere i za sve one kletve koje su mu zbog toga upućene, što reče jedan od lekara, lešinari, em petak, em Zadušnice… šta im je ovo baš danas trebalo.
Reći će neko, eno parkinga preko puta, red je red i mora se poštovati. Ali taj neko neka se vrati na onu činjenicu: da godinama tu svi parkiraju pa je strogoća mogla da se trenira i red da se zavodi i juče i pre nedelju i pre godinu dana.

Ključno pitanje je: zašto baš danas. Kome to ide u prilog da izaziva nezadovoljstvo građana time što se odjednom doseti da postoji neka mera koja se tamo negde ne poštuje, pa daj da je poštujemo baš u vreme Zadušnica? Kad one prođu,ionako se nastavi sve po starom. Pretpostavljam, do neke sledeće adekvatne prilike za iritiranje ionako dovoljno gnevnog građanina.

A inače, na parkingu najčešće i nećete naći mesta. Uverila sam se u to nekoliko puta.

Uređene države važe za uređene ne samo zato što njihovi građani odmah bivaju kažnjeni ako naprave bilo kakav prekršaj. One su uređene zato što njihovi propisi važe svaki dan, a ne samo i ne baš oko Zadušnica. I važe za svakoga, a ne po principu slučajnog uzorka, zavisno od toga na koja kola se usmeri milicajac. I po tome što pre zavođenja strogoće postoji bar izvestan period uhodavanja: parkirali ste dosad iako niste smeli, ali od tada i tada aktiviraćemo pauka.

Da se ja nešto pitam, ovom nizu ministarstava potrebnih manje ili više, dodala bih još samo jedno: ministarstvo za zavođenje reda na pristojan način, a sve u interesu građanina pokornog o kome, sve dok zakoni, propisi i mere važe s mene pa na uštap, ne da niko ne brine, nego se nameće zaključak da neki primaju plate samo da bi mu spremili zamku, klopku ili udarac po novčaniku. Dakle, svesno i namerno. Pa onda taj građanin, raspamećen između potrebe da poštuje propise i sveopšteg nepoštovanja tih istih propisa na svakom koraku, s pravom psuje državu. Koja, sa svoje strane, plaća baš onoga koji je uzrokovao to psovanje. Da li svesnim režiranjem situacija kao što je ova sa  tempiranim aktiviranjem pauka baš u vreme Zadušnica, kada je narod ionako daleko osetljiviji, da li insistiranjem da se propisi poštuju dan ili dva u godini, a tokom svih ostalih dana oni kao i da ne postoje, svejedno.

U svakom slučaju – sramota.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pročitaj i :
Close
Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com