Društvo

Ko ne vidi DUGU, dugačka mu šija kao oklagija! (FOTO)

Smenjivanje sunca i kiše je danas izazvalo pojavu duge, optičku i meterološku pojavu koja se mogla videti iz svih delova Niša. Duga svima izmamI osmeh i donosi radost, a po narodnom verovanju na njena oba kraja nalaze se ćupovi sa zlatom, pa onima koji je vide predviđa i materijalnu dobit.  

Nauka pojavu duge na nebu objašnjava ovako.

Duga se pojavljuje kada se sunčevi zraci prelamaju kroz sitne vodene kapi, najčešće nakon kiše. Zraci svetlosti se tada razlažu na svoje osnovne komponente, stvarajući optičku predstavu u vidu trake različitih boja, što je, u stvari, spektar svetlosti.

Duga u Durlanu
Foto: Ivica Zdravković

Unutrašnja-primarna duga nastaje kada se sunčev zrak jednom prelomi sa poleđine kapljice. Plava svetlost se prelama pod većim uglom nego crvena, ali zbog refleksije sa poleđine kapi, plava izlazi pod manjim uglom od crvene. Zato je plava boja sa unutrašnje strane, a crvena sa spoljašnje strane primarne duge.

Foto: Milena Rondović

Spoljašnja-sekundarna duga nastaje kada se sunčev zrak dvostruko prelomi sa poleđine kapljice. Plava svetlost se prelama pod većim uglom pa je s toga ona sa spoljašnje strane , a crvena sa unutrašnje strane sekundarne duge.

Duga ima oblik širokog luka na horizontu, pa se dugo verovalo da je materijalne i magijske prirode. Izrazi „hodati po dugi“ i „ iza duge“ označavaju  da je čovek primećivao da se ona ne može doseći.

Mokranjčeva
Foto: Kartarina Cvjetković

Zahvaljujući svojoj lepoti, nedostižnosti i istorijskim teškoćama u objašnjavanju ovog fenomena, duga ima svoje mesto u legendi. U grčko-grčko-rimskoj mitologiji smatrana je vezom Zemlje i Neba. U kineskoj mitologiji, duga je prorez na nebu koji je napravila boginja Nuva koristeći kamenice od pet različitih boja. Prema Postanju, posle Nojevog potopa Bog je stavio dugu na nebo kao znak saveza Boga i ljudi.

Foto: Dejan Anđelković

Naše bake su govorile “ko ne vidi dugu, dugačka mu šija kao oklagija”, a za vreme kada se smenjuju periodi sunca i kiše, kao što je to danas bilo u Nišu, kaže se i “mečka se ženi”.

Foto: Niške Vesti
Foto: Vladimir Jovanović

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com