Stari Niš

Ko je bio mladi činovnik i potporučnik u rezervi kraljevske vojske Ljubomir Jakovljević- Maki?

Spomenik fudbaleru- spomenik heroju

„Heroji često žive bliže nama nego što mislimo – u svakoj ulici, u svakoj zajednici, u svakoj porodici. To su osobe koje i pored svih opasnosti pokazuju hrabrost i snagu, pomažu drugima iako sebe izlažu rizicima”.

Počeci fudbalske igre u Nišu kao i u drugim delovima tadašnje Jugoslavije vezuju se za studente koji su se školovali u evropskim univerzitetskim centrima. Prilikom raspusta ili završetka studija mnogi od njih sa sobom u domovinu doneli su i prve lopte i demonstrirali novu igru njome. Tako je ova  komplikovana igra brzo je bila prihvaćena i od starijih sugrađana. Nema osobe koja nije poželela da bar jednom šutne loptu u okvir gola.

Otprilike je to način kako je nastao i prvi fudbalski klub u Nišu “Sindjelić”. Osnovan 1918. godine od strane građana i vojnika zaljubljenika u ovaj sport svoje prve utakmice igra na improvizovanom, fudbalskom igralištu XVI pešadijskog puka Moravske divizije u Nišu. Klub je bio prvak Niškog podsaveza 1926.godine i time stekao najveću slavu od svih niških klubova do drugog svetskog rata, kada je tu njegovu slavu preuzeo „Radnički” za koga se kasnije vezuju najveći uspesi fudbala u našem gradu.

Upravo u to vreme najvećih uspeha kluba  u „Sinđeliću” je igrao mladi činovnik i potporučnik u rezervi kraljevske vojske Ljubomir Jakovljević- Maki. U zimu 1926.godine Maki je skočivši u vode hladne Nišave uspeo da spasi dečaka koji se davio ali je time sebe doveo u opasnost te nije uspeo da se izbavi iz voda hladne i nabujale reke. Godinu dana kasnije njegov klub uz podršku navijača i simpatizera u parku kraj reke, podiže spomenik u vidu mladog fudbalera sa loptom izliven u bronzi danas poznat kao Spomenik Fudbaleru. Spomenik je delo Živojina Lukića vajara iz Beograda. Ovim herojskim činom Ljubomir nije samo zaslužio spomenik već je sebi obezbedio odlazak u legendu koja se prenosi sa generacijama Nišlija kao i mesto u gradskom parku kraj Nišave, danas „Parku Heroja”.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com