Društvo

Ko će brinuti o seoskim grobljima na kojima se trenutno nelegalno sahranjuje

Nelegalno sahranjivanje na seoskim grobljima, ali i na Vrežinskom groblju je višegodišnji problem grada Niša jer prostor na kome se ona nalaze nije ozbačen kao groblje. Kako bi se ovaj problem rešio Grad Niš će započeti eksproprijaciju zemljišta kako bi sva groblja ušla u legalne tokove, a javno preduzeće koje je zaduženo za njihovo održavanje vodiće računa o njima dok će naknadu za održavanje plaćati građani kako je to sada na Novom groblju.

 

 

‘’Prvo što je dogovoreno sa glavnim gradskim urbanistom je da se pripremi dokumenta kojima će definisati mesta za sahranjivanje i reći ovo je groblje’’- kaže Miroslav Đokić, gradski većnik  za komunalne delatnosti. ‘’To daje pravnu mogućnost Gradu da sutra uđe u kupovinu tog zemljišta  kako bi ta groblja postala vlasništvo Grada i povere preduzeću koje će ih održavati’’.

Ovakavo rešenje bi bilo od značaja za  JKP ,,Goricu” jer dobija mogućnost da postane samostalno i održivo, a jedan od načina je da se stara i o ovim grobljima i za to dobija naknadu od građana. Đokić dodaje da se ovde radi o procesu i da sve ne može biti završeno za kratko vreme, ali se može videti u kom pravcu će sve ovo ići.

‘’Imamo i nezadovoljne građane kada se radi o održavanju seoskih grobalja, traže da ostvare neka svoja prava ali ne znaju gde da ih traže. Postoji gradska odluka koja za sada, možda je potrebno da se menja, predviđa da upravlje seoskim grobljima treba da obavlja gradska opština ili mesna kancelarija, ali mi nemamo mesne kancelarije tako da ova odluka nije u skladu sa činjeničnom situacijom pa se i tu traže neka rešenja’’- kaže Đokić.

On dodaje da je u toku i rešavanje problema održavanja Starog groblja u Nišu. U toku je njegovo celokupno čišćenje koje obavljaju radnici JKP ,,Mediane” sa radnicima koji su na poslovima održavanja angažovani preko Centra za socijalni rad. Početkom naredne godine biće izrađen i projekat o Memorijalnom parku.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com