Društvo

Knjige na dar Osnovnoj školi u Gabrovcu

Niški kulturni centar već nekoliko godina, u vreme održavanja Sajma knjiga, u saradnji sa gradskim opštinama u Nišu, organizuje akciju „Кnjiga na dar“ darivanjem najrazličitijih izdanja knjiga školskim bibliotekama u seoskim školama. Na predlog Gradske opštibe Palilula, ove godine je 300 knjiga dobila biblioteka Osnovne škole „Branko Radičević“ u Gabrovcu.

Ovu obrazovnu ustanovu, koja je jedna je od najstarijih škola u Nišavskom upravnom okrugu ( 141.godina postojanja), posetili su i uručili poklon predsednik opštine Palilula Aleksandar Ždrale i direktor Niškog kulturnog centra Srđan Savić.

 „Akciju su podržavali i sajamski izlagači darivanjem svojih knjiga, međutim ove godine odlučili smo da po jedna škola u svakoj od pet niških opština dobije određeni broj knjiga u izdanju Niškog kulturnog centra“, istakao je Savić.

Foto: Dragan Vidojković

O značaju donacije školskoj biblioteci, postojanju i radu ove obrazovne ustanove, koja svoju misiju uspešno ostvaruje na seoskom područiju Gabrovca, Berbatova i Vukmanova, govorila je direktorka škole Glorija Radojčić. Školska biblioteka u matičnoj školi u Gabrovcu ima oko 6000 naslova.

“Кnjige iz našeg fonda osim učenika, koriste i njihovi roditelji ali i stanovnioci naselja”, ističe bibliotekarka Ivana Marković. U fondu ove biblioteke su i retke knjige, sačuvana izdanja objavljena početkom dvadesetog veka. Кoreni današnje škole “Branko Radičević” u Gabrovcu dosežu u daleku 1878/1879. godinu, kada je u selu Gabrovcu otvorena četvorogodišnja škola a njen prvi učitelj bio je Sava Đorđević.

Foto: Dragan Vidojković

U periodu od 1893-1920.godine jedini učitelj u školi je bio Luka Janićijević. Škola je tada imala preko stotinu đaka pretežno iz Gabrovca i susednih sela. Učitelj Janićijević je svojim radom mnogo doprineo opismenjavanju i dece i odraslih ovog kraja a bio je i osnivač školske biblioteke. Izgradnja nove škole u Gabrovcu završena je 1928. godine. Imala je dve učionice i stan za učitelja. Školske 1952/1953.godine četvororazredna škola u Gabrovcu prerasta u osmogodišnju osnovnu školu pod imenom “Branko Radičević”, kojoj se pripajaju, do tada samostalne škole u Berbatovu, Vukmanovu i Donjem Vlasu u statusu isturenih odeljenja osnovne škole “Branko Radičević” u Gabrovcu.

Škola u Donjem Vlasu je pripadala ovoj školi do 1983. godine kada je priključena osnovnoj školi “Кole Rašić”. Od 2002. godine Osnovnu školu „Branko Radičević“ u Gabrovcu uspešno vodi direktorka Glorija Radojčić.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com