Kultura

Knjiga pesama „Hvalospev bilju“

Izdata je Knjiga zbirka pesama „Hvalospev bilju“ autora dr Marije S. Marković sa Prirodno matematičkog fakulteta u Nišu. Knjiga sadrži 50. pesama posvećenih lekovitom bilju i ilustrovana je sa 125. likovnih radova učenika u boji.

Knjiga je nastala u okviru projekta „Mala škola lekovitog bilja i likovna kreativnost učenika“ koji je realizovan u saradnji Planinarskog društva Jelašnička klisura i Istraživačke stanice Jelašnica. Projekat je sufinansirala GO grada Niša – Palilula. Realizacija projekta je bila u periodu avgust – oktobar 2020.

U realizaciji projekta učestvovali su učenici osnovnih škola i gimnazije koje se nalaze na teritoriji GO Palilula, a njima su se pridružili i učenici iz osnovnih škola u Pirotu. Likovni radovi lekovitog bilja učenici su uradili uz pomoć svojih nastavnika likovne kulture, biologije, geografije i učitelja. Odgovarajući broj primeraka knjige zbirke pesama „Hvalospev bilju“ biće uručen školama za školske biblioteke sa teritorije GO Palilula i Opštine Pirot kao i saradnicima Istraživačke stanice Jelašnica i pesnikinje Marije Marković.

Navedeni projekat realizovalo je Planinarsko društvo Jelašnička klisura sa saradnicima Istraživačke stanice Jelašnica.

Recenziju zbirke pesama uradio je mr Miodrag Anđelković, akademik Srbskog učenog društva i akademski umetnik. Anđelković navodi „U drugom proširenom izdanju knjige „Hvalospev bilju“, Marija Marković znalački je uspela, kao profesor i poeta, u ovom danas otuđenom svetu, da pruži pogled prema prirodi, koja odvajkada okružuje ljude a čiji su deo oni sami i da pronađe „ključ“ za tumačenje i razumevanje okoline. Stihovi ove pesnikinje su veoma likvidni, tečni kao reka koja preseca Jelašničku dolinu. Pišući stihove ova talentovana pesnikinja nije propustila pedagošku priliku da lagano i nenemetljivo objasni svaki cvet, trn, lozu ili bokor na način jasan svakom detetu i ljubitelju prirode“.

Nestrpljivo čekamo da se epidemiološke situacije poboljša kako bi za nastavnike i učenike organizovali izlete radi istraživanja i upoznavanja flore i faune u parkovima prirode Suve i Stare planine, Jelašničke i Sićevačke klisure.
Pesnikinja Marije Marković sarađuje sa Istraživačkom stanicom Jelašnica u periodu 2009 – 2020. godine u okviru programa „Letnja eko škola – upoznaj Srbiju“ kao autor i predavač na temu „Lekovito bilje i narodna medicina Jugoistočne Srbije“.

Na navedenom projektu sarađivalo je 16 nastavnika i 222 učenika sa ukupno 301. likovna rada. Učesnici u realizaciji projekta su Gimnazija Svetozar Marković, OŠ Branko Miljković, OŠ Kole Rašić, OŠ Kralj Petar I, OŠ Bubanjski heroji i Specijalna ŠOSO Carica Jelena; Iz Pirota: OŠ Vuk Karadžić, OŠ Sveti Sava i OŠ Osmi septembar.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com